Foto: alj

Vår egen historia sedan 1998

APR
14

Det är om några veckor 23 år sedan webbadressen www.friidrott.se - hemsidan för svensk Friidrott - gjorde entré på internet. Nu är det dags för hemsidan att få en "complete makeover" och det kan därför finnas anledning att skriva ned dess egen historia så här långt.
     Få verksamheter är egentligen så perfekta att hantera med hjälp av den moderna elektroniska kommunikationstekniken som friidrotten. När internet dök upp kändes det nästan som om det varit gjort för just friidrott.
     Vi har ju våra rekord och absoluta resultat (tider, längder och höjder) - och det dessutom i extra stora mängder eftersom friidrotten egentligen är det sammanfattande namnet på ett stort antal olika idrotter som främst har det gemensamt att de utövas samtidigt och på samma arena.
     Från 0 till dryga 25.000
     Så när "nätet" kom med sina redskap för att kommunicera alla dessa resultat i stort sett ögonblickligt - och till alla - var det oundvikligt att det omedelbart skulle bli så uppskattat att det kändes ofattbart att man tidigare alls hade kunnat klara sig utan.
     I en specialartikel berättas nu hur allting började och hur det sedan utvecklades fram till det nu stundande "kostymbytet". En 23-årig historia som bl a resulterat i lätt svindlande dryga 25.000 nyhetsnotiser om stora och små ämnen på temat friidrott.
     Läs artikeln "Historien om friidrott.se"!
     / A. Lennart Julin

Foto: Johan Wettergren

Månadens i december: Charlotta

APR
14

När Ullevis Charlotta Fougberg på Luciadagen i fjol gick i mål som 2:a i ett marathonlopp i italienska Reggio Emilia på 2:28:55 innebar det nytt personligt rekord och ett avancemang till 3:e platsen genom tiderna bland svenskar.
     Helt klart en prestation på en nivå som odiskutabelt kvalificerade Charlotta till att bli friidrott.se:s val till utmärkelsen ”Månadens friidrott” för december 2020.
     Klarade WA:s OS-gräns, men ...
     Men Charlotta själv kände ändå vid målgången mer av besvikelse eftersom ambitionen med loppet hade varit på en ännu högre nivå. Närmare bestämt på en nivå bra nog för att automatiskt övertyga Sveriges Olympiska Kommitté om att hon uppfyllde deras kriterier för en OS-nominering.
     I vår Månadens-intervju ”Maraton är något helt annat än vad halvmaran och de andra distanserna är. Det går inte att jämföra.” berättar Charlotta om en löpningsresa som började på kort medeldistans och som nu alltså fört henne ända upp till den allra längsta löpdistansen som finns med på det internationella mästerskapsprogrammet.
     / A. Lennart Julin

Vanessa Kamga första gästen i ”Studio Finnkampen”

APR
14

Igår livesändes det första avsnittet av ”Studio Finnkampen, ett magasin som kommer visas på evenemangets Facebook-sida varje tisdag 17.00.
     Förutom att magasinet tar upp senaste nytt inför höstens friidrottsfest på Stockholms Stadion får tittarna även möta en ny gäst varje vecka – och först ut var Uppsala IF:s diskuskasterska, Vanessa Kamga, som även är en av ambassadörerna för höstens Finnkamp.
     Så här sade hon om sin ambassadörsroll:
     – Det känns verkligen jättekul! Det är ju en av årets höjdpunkter, så det är extra kul att få vara med och sprida extra mycket Finnkampsglädje i år.
     
     Varit med fyra år i rad
     Trots sin drygt 22 fyllda år har Vanessa Kamga redan hunnit representera Sverige i Finnkampen fyra gånger tidigare. Hon började med friidrott när hon var 16 år gammal, och därifrån dröjde det inte längre än två år innan hon fick göra Finnkamps- och seniorlandslagsdebut.
     – Jag minns att jag var supernervös första gången. Man tävlar inte ofta i lag inom friidrotten, men i och med att jag är en gammal basketspelare så kände jag igen magkänslan – den man har när man vill prestera och göra sitt bästa för laget.
     – Finnkampen är även speciell på det sättet att man har aktiva inne på plan som stöttar och peppar. Annars brukar man ju göra sin egen grej, och sen få hejarop när tävlingen är över.
     /Lukas Nordén

Carolina Wikström uttagen till OS i maraton.

Carolina Wikström uttagen till OS i maraton.
Foto: Deca Text & Bild

Wikström uttagen till OS i Tokyo

APR
14

Maratonlöparen Carolina Wikström, LK Roslagen, är klar för OS i Tokyo 2021. Det meddelade Svenska Olympiska Kommittén under onsdagen. Carolina blir fjärde svenskan genom tiderna att representera Sverige i ett OS-maraton.
     - För tre år sedan förberedde jag mig för mitt första maraton som skulle bli startskottet på något jag aldrig hade förväntat mig. I dag fick jag besked om att jag ska få ta den är galna resan till nästa nivå under OS i Japan i sommar. Nyp mig, skriver Carolina på Instagram.
     
     Togs ut på framtidskriteriet
     "Carolina Wikström blev i december näst snabbast svenska hittills i maraton när hon noterade tiden 2.26.42. Den 27-åriga Wikström slutade elva i det loppet i Valencia och har 35:e bästa tid på den officiella OS-rankningen. Wikström tas ut via framtidskriteriet", lyder motiveringen från SOK.
     - De som nu tas ut på framtidskriteriet är aktiva som går mot sitt första OS och är i finfin utveckling så att vi räknar med de ska kunna tampas i absoluta världstoppen 2024 och 2028, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
     Den svenska OS-truppen i friidrott har nu växt till tolv personer.
     Här hittar ni den nuvarande truppen.
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Webbinarium: Ungas utsatthet på nätet

APR
14

I slutet av januari släppte Riksidrottsförbundet forskningsrapporten Från policy till praktik – mot sexuella övergrepp inom idrotten. I rapporten görs en genomlysning av de tio största barn- och ungdomsidrotternas åtgärder mot sexuella övergrepp mot barn och ungdomar. Svensk Friidrott var ett av förbunden som deltog i studien. Syfte med studien var att stärka idrottsrörelsens gemensamma arbete för att skapa trygga idrottsmiljöer, inte minst för barn och ungdomar.
      

Läs mer Läs mer...

Det var Jonas själv som anförde rekordloppet från 6 km och hela vägen in till målet efter 10 km.

Det var Jonas själv som anförde rekordloppet från 6 km och hela vägen in till målet efter 10 km.

Månadens i november: Jonas

APR
13

När det den 8 november i fjol kom rapporter om att Jonas Glans vid en tävling i Dresden satt svenskt rekord på 10 km väg var den första reaktionen nog hos ganska många: Men vem är det? Helt förståelig reaktion för det var faktiskt den allra första tävlingen för Jonas Glans!
     Men det var förstås inte någon debut för personen Jonas som i verkligheten tillhört den svenska löpareliten i ungefär tio år – fast då under namnet Jonas Leanderson (med ett s).
     Rekord i första loppet på 1½ år
     Ändå var det svenska rekordet – hans första i karriären – högst anmärkningsvärt med tanke på att Jonas i Dresden faktiskt gjorde sin första tävlingsstart sedan 5:e platsen på 3000m vid inne-EM i Glasgow i mars 2019, dvs på över ett och ett halvt år.
     Dock var en sådan succécomeback efter ett långt tävlingsuppehåll ingenting nytt för Jonas själv. För när han blev friidrott.se:s ”Månadens” i oktober 2015 var det för karriärens första senior SM-guld som kom i terräng i vad som var en tävlingscomeback efter ett uppehåll på litet drygt ett år.
     Två mästerskapsfinaler som junior
     Överhuvudtaget kan Jonas karriär efter juniorframgångarna (5:a på JEM som 18-åring och 12:a på JVM som 19-åring, båda på 1500m) bäst beskrivas som en evig serie av comebacker efter långa skadeavbrott. Två år – 2012 och 2015 – blev det inte ens någon enda bantävling alls.
     När många nog för länge sedan skulle ha gett sig har Jonas hela tiden kommit tillbaka och på något märkligt sätt också hunnit med att bl a notera fyra EM-starter (två ute och två inne), sex Finnkamper och sex individuella senior-SM-guld.
     I vår specialintervju ”Det är min kärlek till löpningen som motiverat mig. Jag hade nog tränat lika mycket även om jag inte tränade för att tävla.” berättar Jonas om varför han trots de ideliga skadorna ändå inte gett sig och avslutat karriären.
     Negativa splits
     En faktor har alldeles säkert varit känslan av att där hela tiden funnits mer outtaget, framförallt på längre sträckor. Och så är det faktiskt fortfarande att döma av rekordloppet i Dresden:
     För trots att det alltså var tävlingscomeback efter långt uppehåll och trots en ovan tävlingsdistans var det faktiskt Jonas själv som såg till att det blev ”negativa splits” (dvs snabbare andra halva) genom att anföra loppet de sista fyra kilometerna!
     / A. Lennart Julin

Arbetsläge friidrottsskola

APR
14

Smittspridningen i samhället är fortfarande hög och med få månader kvar tills friidrottsskolan vanligtvis drar igång vill vi presentera arbetsläge och status kring Svensk Friidrotts riktlinjer.
     Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet har ännu inte presenterat riktlinjer för sammankomster inför sommaren. Trots det vill vi att ni fortsätter planera för friidrottsskola och Svensk Friidrotts medicinska kommitté presenterar därför en fingeranvisning inför sommarens friidrottsskola. För friidrottsskola med start i juni tror vi på detta upplägg:
     
     • Fler än 50 deltagare i friidrottsskolan kan välkomnas, men precis som förra året är rekommendation om max 50 personer per plats (avgränsat område där aktiviteten genomförs). Om föreningen inte har tillgång till ytterligare en friidrottsarena kan till exempel en separat fotbollsplan, ett skogsområde, motionsspår eller parkområde användas. Platserna ska vara separerade från varandra och kan lämpligtvis varvas för grupperna under veckan.
     
     • Deltagarna i friidrottsskolan bör därefter delas in i mindre undergrupper, om totalt max 12-13 personer.
     
     • Planera för ett större antal ledare och håll eventuella utbildningar inför ledaruppdraget digitalt
     
     • Var tydliga i samband med bokning vilka regler som gäller kring om-/avbokning.
     
     Folkhälsomyndighetens nuvarande riktlinjer gäller fram till 3 maj. Vi räknar med uppdatering kring myndigheternas riktlinjer inför sommaren och så fort vi har förutsättningarna klara ska Svensk Friidrotts riktlinjer också uppdateras. Ni kommer därför bjudas in till ett webbinarium så snart vi har dessa nya riktlinjer att utgå ifrån. Webbinariet kommer handla om praktiskt tillämning av riktlinjerna och chans för er att ställa frågor.
     Förutom Svensk Friidrotts riktlinjer påminner vi också om att ni som förening även behöver ha koll på vilka riktlinjer och anpassningar som gäller lokalt hos er.
     + Anmäl föreningens friidrottsskola här
     /Frida Hogstrand

Ladda upp inför Finnkampen 4-5 september med magasinet Studio Finnkampen.

Ladda upp inför Finnkampen 4-5 september med magasinet Studio Finnkampen.
Foto: Ryno Quantz

Premiär tisdag: Studio Finnkampen

APR
12

Nu börjar uppladdningen inför Finnkampen trappas upp! I nya Studio Finnkampen får ni senaste nytt om årets hetaste derby 4-5 september på Stockholms Stadion. Ni får också möta en speciell gäst varje avsnitt – samt ta del av highlights från tidigare Finnkamper.
     Studio Finnkampen kommer sändas live på Finnkampens Facebook-sida 17:00 varje tisdag med start 13/4.
     Programledare är Gustav Orbring.
     Sedan det begränsade biljettsläppet för några veckor sedan har vi sålt ungefär hälften av platserna: totalt 1500 biljetter. Men ett flertal sektioner börjar sälja slut helt. Så se till att säkra en plats på de bästa sektionerna på Stadion här.

Nya friidrott.se lanseras på torsdag

APR
12

Friidrott.se får helt ny kostym! På torsdag kväll får hemsidan ett helt nytt utseende, och blir en än viktigare del i Svensk Friidrotts digitala strategi framåt. Friidrott.se har fungerat som vårt officiella organ sedan 1998, och dess nuvarande form antogs 2007.
     – Äntligen kan vi presentera den nya hemsidan! www.friidrott.se är ju på många sätt navet i all vår kommunikation och viktigaste plattform inte minst internt inom friidrottsrörelsen. Hemsidan är otroligt uppskattad och varit så i decennier. Den nya hemsidan kommer matcha det mediala landskapet och det höga tryck på information vi har i dag på ett helt annat sätt än tidigare, säger Generalsekreterare Stefan Olsson och utvecklar:
     
     ”Kommer vara mer lättnavigerad”
     – Den kommer vara mer lättnavigerad, anpassad för mobila användare och vi kommer kunna highlighta våra olika projekt och arbetsområden på ett tydligare sätt. Vi kommer förstås fortsätta att jobba aktivt med vår fort växande playkanal Friidrottskanalen.se och sociala medier för en så komplett och fungerande kommunikation som möjligt”.
     Nya friidrott.se kommer kopplas samman med Riksidrottsförbundets Idrottonline, men ha ett eget unikt utseende. Informationsstrukturen på sidan kommer i mångt och mycket påminna om den som finns i dag, men med en layout som ska göra det lättare att hitta all information.
     
     ”Gamla” hemsidan finns kvar: Blir arkiv
     Men (snart) gamla friidrott.se kommer finnas kvar, under arkiv.friidrott.se. Där kommer ni fortfarande kunna ta del av gamla resultat, statistik och annan historisk information.
     /Gustav Orbring

2020 blev det personliga rekord på 'allting' från 1500m och uppåt för David Nilsson. Ett av dessa PB:n kom på VM halvmarathon och gjorde David till friidrott.se:s 'Månadens' för oktober månad.

2020 blev det personliga rekord på 'allting' från 1500m och uppåt för David Nilsson. Ett av dessa PB:n kom på VM halvmarathon och gjorde David till friidrott.se:s 'Månadens' för oktober månad.
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i oktober: David

APR
12

2020 blev som bekant ett år utan alla internationella mästerskap – fast inte riktigt. För det där fanns ett lysande undantag och det var halvmarathon-VM som genomfördes - omgärdat av minutiösa coronarestriktioner - i Gdynia vid den polska Östersjökusten den 17 oktober.
      Banan som bjöds var inte av ”göra-tid-typ” eftersom den innehöll både backar och tvära svängar. Men det hindrade inte att tiderna blev förnämliga och en som slog till med karriärens hittills snabbaste halvmara var Högbys David Nilsson som blev bäste svensk på 1:01:40.
      Offensiv från start
      David öppnade tufft och passerade första milen på 28:48 – en tangering av hans då gällande pers på 10 km – och även om andra milen blev tyngre (29:49) höll han sin plats i fältet och kunde spurta i mål som 37:a (av 121 startande) 25 sekunder under tidigare personbästat och dessutom bara 23 sekunder från det svenska rekordet.
      Det är inte första gången som

Läs mer Läs mer...

Webbinarium: RaceONE

Svensk Friidrott fortsätter samarbetet med aktören RaceONE och hoppas att ni där ute ser möjligheterna med att arrangera ett virtuellt lopp. Oavsett o...

Hanvikens SK startar upp parafriidrottsgrupp

Från och med den 12 maj kommer det finnas ytterligare en förening i Stockholmsregionen med parafriidrott, Hanviken SK. Hanviken har valt att rikta in ...

Omstart för Månadens

Traditionen på friidrott.se att utse en ”Månadens friidrottare” startade redan 2004 men coronaåret 2020 vände upp och ned på mycket och bl a drabbade ...

Månadens i september: Emil

Egentligen kunde man redan i mitten av augusti ana att något speciellt var på gång efter den otippade blixtrande sista tvåhundringen på SM 10000m som ...

Samuel Tsegay 2:06 i Italien

I stället för de för april traditionella folkfestmarorna i storstädernas stadskärnor har jakten på OS-kvalificerande tider i år skapat ett nytt slags ...

Ulf Ekelund har avlidit

Igår den 8 april somnade Ulf Ekelund in efter en tids svår sjukdom. Ulf var Svensk Friidrotts generalsekreterare under nästan tjugo år från mitten a...

Anmäl föreningens friidrottsskola

I augusti förra året gick en enkät ut till de 70 föreningar som anmält att de arrangerat friidrottsskola i somras. Vi fick in 50 svar. Från enkätens s...