Foto: Deca Text & Bild

Glädjejublet: Khaddi tar brons

MAR
06

Hon hade det längsta hoppet i kvalet, och i längdfinalen var Khaddi Sagnia på jakt efter vad som kunde bli hennes första medalj på ett internationellt seniormästerskap.
     I tredje omgången drämde hon till med 6.75 och tog ett stort grepp om tredjeplatsen, där hon även avslutade tävlingen. Efter sitt sista hopp – ett kryss – brast Khaddi ut i ett glädjeskrik, då hon uppenbart var nöjd över sin bronsmedalj.
     – Det här känns så jävla bra. När jag fick reda på att jag fick bronset släppte allt, det kändes så himla lätt. Den här bronsmedaljen innebär så mycket slit och tårar. Jag hade absolut velat ha ett silver eller guld, då jag vet att jag har de längderna i mig. Men för att göra det hade jag behövt vara säkrare i min hoppning, vilket jag inte var i dag, säger Khaddi Sagnia till SVT.
     I kvinnornas stavhoppsfinal hade inte Michaela Meijer sin bästa dag, då hon rev ut sig på 4.45 – en höjd hon hoppat över många gånger tidigare.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Bengtström fyra efter stark avslutning

MAR
06

I semifinalen på 400m visade Carl Bengtström upp vilken urstark löpare han är sista 100m, och i finalen skulle han göra detsamma.
     Inför sista kurvan låg han på en femteplats, men på upploppet gick han ut på ytterbanan och passerade nederländaren, Jochem Dobber in på en fjärdeplats. Carls tid, 46.42, är sju hundradelar långsammare än det personliga rekordet.
     – Det känns både väldigt bra och väldigt dåligt, om jag ska vara ärlig. Att vara så här nära medalj var ingenting jag kunde tänka mig innan mästerskapet. Det är självklart väldigt surt, men jag är nöjd med mig mig själv i dag. Tio meter till så hade jag haft medalj, men nu är det inte 410 meter som vi tävlar i, säger Carl Bengtström till SVT efter loppet.
     Carl åkte till IEM i Toruń med sjätte bästa tid, men lämnade med en fjärde plats.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Borkowskis protest gick igenom: Kramer blir av med finalplatsen

MAR
06

Precis som i försöksheatet på 800m placerade sig Andreas Kramer i täten när startfältet gick in på gemensam bana i semifinalen. Han låg kvar där tills hemmalöparen, Mateusz Borkowski skarpt vek in framför honom i näst sista kurvan, vilket tvingade Kramer till att bromsa.
     I samma skede sprang även britten Jamie Webb om svensken, och helt plötsligt tappade Andreas till en tredjeplats, som han även sprang in i mål på. Eftersom det bara var första- och andraplacering som gick vidare till final stod det därför klart att Kramer hade blivit utslagen.
     Kort efter målgången blev dock vinnaren, Borkowski diskad för trängningen och det såg länge ut som att Andreas var klar för final. Tyvärr överklagades beslutet och protesten gick igenom. Tredjeplatsen står sig och Kramer missar alltså söndagens final. Tiden blev 1:46.87.
     
     Lindh fyra i semifinalen
     Lovisa Lindh hade en ruffig start i sin semifinal på 800m, men låg sedan med bra bakom täten. När tempoökningen kom hade hon inte tillräckligt med krafter kvar för att springa in i mål på en första- eller andraplats. Tiden blev 2:04.12.
     – Jag är väldigt besviken just nu. Jag kände mig grym på uppvärmningen och att jag hade det som krävdes för att ta mig vidare. Det var ett bökigt lopp med många bågar, men det får man räkna med, säger Lovisa Lindh till SVT efter loppet.
     /Lukas Nordén

18:55: Kvällspasset från IEM i SVT

MAR
06

I kväll jagar flera svenskar medaljer eller finalplatser när dag 3 av inomhus-EM i Polen ska slutföras:
     - 18:45: Stavfinal kvinnor, Michaela Meijer
     - 19:08: 800m semi kvinnor, Lovisa Lindh
     - 19:33: 800m semi män, Andreas Kramer
     - 19:40: Längdfinal kvinnor, Khaddi Sagnia
     - 20:10: 400m final män, Carl Bengtström
     Se allt live i SVT2/Play från 18:55.
     /Gustav Orbring

Så gick det i försöken dag 3

MAR
06

Från den svenska truppen fanns det sju med i startfälten under lördagens försök/kval. Därifrån tog sig Armand Duplantis och Max Hrelja vidare till morgondagens final respektive semifinal.
     
     M 60m: Odain Rose hängde med resten av startfältet till en början i sitt 60m-försök, men orkade inte hålla uppe farten sista 30m. Han kom näst sist i heatet med 6.81.
     K 60mh: Julia Wennersten lyckades inte kvala till semifinalerna i kvinnornas 60mh, men gjorde trots det ett av sina bästa lopp i karriären. Hon sprang på 8.27, vilket bara är två hundradelar långsammare än det personliga rekordet. En absolut godkänd IEM-debut.
     M 300m: Vidar Johansson, John Foytzik och Jonatan Fridolfsson gjorde alla sin IEM-debut när de sprang försöksheat på 3000m. Tyvärr var det ingen som kunde hota om kvalificering till finalen. Bäst av svenskarna var Fridolfsson, som sprang på 8:03.87. Foitzik sprang på 8:08.63 och Vidar korsade mållinjen med tiden 8:20.21, efter en tempoökning som han inte hade krafter nog att hänga med i.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Hrelja trea: Klar för semifinal

MAR
06

Det var stökigt i starten när Max Hrelja skulle springa sitt försöksheat på 60mh, men efter två omstarter kom startfältet äntligen iväg. Max hamnade lite efter i början av loppet, men avslutade starkt och fällde sig över mållinjen som trea på 7.81.
     – Det känns bra och är jättekul att vara i semifinal. Loppet var ganska slarvigt genomfört, men det kan bli bättre sen, säger Max Hrelja till Svensk Friidrott.
     Ni ser Max Hrelja springa semifinal på söndag 13.05 på SVT Play.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Mondo enkelt vidare till final

MAR
06

Det krävdes inte mer än ett hopp över 5.60 för att Armand Duplantis skulle säkra sin plats i stavfinalen. Han stod sedan över 5.70 – som han gjorde med de tidigare kvalhöjderna – med en visshet om att hans resultat skulle räcka för avancemang.
     
     Lavillenie skadad
     Många hade nog sett fram emot vad som såg ut att bli en av inomhus-EM:s största dueller, men under gårdagen stod det klart att fransmannen Renaud Lavillenie åkt på en skada och därmed dragit sig ur mästerskapet.
     ”Det är jättesorgligt. Det kommer inte bli samma sak utan honom i startfältet. Jag snackade med honom direkt efter, det är en försiktighetsåtgärd inför sommar-OS. Han kommer komma tillbaka”, skriver Duplantis till Sportbladet.
     Mondo hoppar i final på söndag 17.05, och ni ser honom på SVT1 och SVT Play
     /Lukas Nordén

Med 8.31 raderade Montler ut Michel Tornéus svenska inomhusrekord

Med 8.31 raderade Montler ut Michel Tornéus svenska inomhusrekord
Foto: Deca Text & Bild

Silver och svenskt rekord för Montler

MAR
05

Männens längdhoppsfinal skulle tidigt bli en spännande duell mellan Miltiádis Tentóglou och Thobias Montler, som tog guldet respektive silvret på IEM i Glasgow för tre år sedan.
     Redan i första hoppet mäktade greken med 8.35, och förbättrade sitt säsongsbästa med 14 centimeter. Montler inledde stabilt med 8.04, men för att närma sig Tentóglou var han tvungen att prestera på sin absoluta högstanivå – vilket han också skulle göra.
     I tredje omgången kom fullträffen för Thobias, då han hoppade 8.31 och slog Michel Tornéus svenska inomhusrekord med en centimeter. Resultatet var även ett nytt personligt rekord med 9 centimeter. Svensken fortsatte sedan att hoppa långt, men kunde inte riktigt rå på Miltiádis som återigen vann guldmedaljen.
     – Jag är jättenöjd med hoppningen i dag, men såklart svider det med en andra plats. Man vill alltid ha guldet ju, säger Thobias Montler till SVT.
     
     Ännu ett nationsrekord

     Någon som också skulle så nytt nationsrekord i längdtävlingen var finländaren Kristian Pulli. I sista omgången hoppade han så långt som 8.24 och klättrade därmed upp till bronsplatsen.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Wictor femma i kulfinalen

MAR
06

Wictor Petersson var rankad femma inför IEM i Torun, och i kulfinalen hamnade han på just en femteplats. Med en längsta stöt på 20.75 var svensken drygt en halvmeter från bronsmedaljen.
     – Jag ville väl lite längre, men jag är fortfarande nöjd med mitt första IEM. Jag saknade lite tekniska saker och jag var inte riktigt stabil i starten, vilket ledde till att jag inte fick någon kraft i kulstöten. Det är sånt som händer, säger Wictor Petersson till SVT.
     Tomáš Staněk från Tjeckien vann finalen med 21.62.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Motståndare föll framför Bahta

MAR
05

I kvinnornas 3000m-final skulle Meraf Bahta stöta på problem i jakten på medalj. Hon lade sig tidigt några meter bakom täten, och höll placeringen ända fram tills det var 300 meter kvar i loppet – då nederländskan, Maureen Koster, snubblade och blockerade Bahtas väg framåt.
     Oturligt nog var det Meraf som drabbades hårdast, eftersom Koster föll ut på ytterbanan, där svenskan försökte avancera i startfältet. Hon tappade ett fåtal placeringar, men hade trots olyckan tillräckligt med krafter och ork för att springa in i mål på en fjärde plats – med säsongsbästat 8:48,78. Bahta var synligt frustrerad över händelsen efter att hon passerat mållinjen.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Kramer snabbast i försöksheaten

MAR
05

I männens 800m var det tre svenskar, Andreas Kramer, Felix Francois och Joakim Andersson, som skulle försöka kvala till morgondagens semifinaler. Kramer visade tidigt i sitt försöksheat att han ville ligga i täten, och därefter övertygade han genom att behålla sin ledning hela vägen in i mål – utan några som helst problem. Tiden, 1:47.55, var också den snabbaste av alla i försöksheaten.
     – Jag sökte mig till spetsen, och sen var det bara att styra loppet därifrån. Jag vet att det ska mycket till för att någon ska springa om mig när jag ligger där framme, säger Andreas Kramer till SVT.
     Felix Francois (1:51.04) och Joakim Andersson (1:49.48) kom på en sjätte respektive femte plats i sina heat, och missade därmed kvalificering till semifinalerna.
     /Lukas Nordén

IEM-silver för Fanny Roos efter jättestöt i Torun.

IEM-silver för Fanny Roos efter jättestöt i Torun.
Foto: Deca Text & Bild

Roos historisk: Första internationella
kastmedaljen på damsidan sen 1928

MAR
05

Fanny Roos skrev i kväll svensk kasthistoria under inomhus-EM i polska Torun. Med stöten 19.29 tog hon den första svenska internationella mästerskapsmedaljen på damsidan sedan Ruth Swedberg tog OS-brons i diskus 1928.
     Stöten kom i femte omgången och innebar där och då en guldstöt. Men portugisiskan Dongmo petade ner Fanny direkt till silverplats.
     
     Slog suveränen Schwanitz
     Men en makalös prestation av Fanny som kniper silvret. Fanny slår alltså 10-faldiga medaljören på internationella mästerskap Christina Schwanitz, som "bara" fick brons. Hon höjer sitt personliga rekord inomhus med 45 centimeter, och hon har höjt sitt PB med totalt 7 dm i vinter. 19.29 är också 23 cm längre än det hon gjort utomhus.
     - Det är jätteroligt. Det känns som jag haft en fullträff i mig ett tag. Kändes som att jag missade i början när jag fick till 18.50. Men jag är i bra form - så jag är så glad att jag lyckades få till den, säger Fanny till SVT.
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Bengtström kämpade sig till final

MAR
05

Han sprang komfortabelt in först i mål i sitt försöksheat på 400m, men under kvällens semifinal skulle Carl Bengtström ställas inför en tuff utmaning. Han hamnade i kläm mellan sina motståndare när de gick in på gemensam bana, och hamnade därför på en fjärdeplats inför sista varvet. Det skapades en lucka mellan Bengtström och täten, och det såg länge ut som att chansen om avancemang till morgondagens final var utom räckhåll – men då lade Carl i en extra växel.
     På upploppet hämtade han upp två placeringar, och sprang in i mål på en andraplats – vilket innebär direktkval till finalen.
     – Det är skönt att kunna komma tillbaka. Jag tänkte att jag skulle ta det lugnt och lita på min styrka sista 100m. Imorgon kommer jag gå för det, springa så fort jag kan och förhoppningsvis slå personligt rekord, säger Carl Bengtström till SVT.
     /Lukas Nordén

Årsmöteshandlingarna redo:
Summera 2020 och blicka framåt

Det närmar sig tiden för Förbundsårsmötet och därigenom publiceringen av alla handlingar. Det är ett grundligt underlag som nu ligger redo för hanteri...

Världsresultat av Khaddi i kvalet

Khaddi Sagnia är klar för längdfinal. I kvalet på fredagen stod hon för mäktiga 6.78 i tredje hoppomgången, med 11 cm marginal till plankan. Det är de...

Wictor till final i sista stöten

Inför tredje omgången i kulkvalet hade Wictor Petersson all press på sig. Han låg på en nionde plats med 20.00, och var tvungen att öka med en meter ...

Bengtström näst snabbast i försöken

Carl Bengtström öppnade starkt från bana fem i männens 400m, då han tidigt sprang ikapp britten James Williams på ytterbanan. Bengtström placerade sig...

Efter nervös väntan: Jesper till final

Jesper Hellström fick uppleva nervösa minuter i väntan på mätningen efter sista hoppet i trestegskvalet. 16.05 och en elfteplats hade han inför tredje...

Montler övertygar: 8.18 i längdkvalet

Efter första omgången i männens längdkval placerade sig Thobias Montler tvåa med 7.93, endast bakom greken Miltiádis Tentóglou som direktkvalade med 8...

Fanny Roos vidare till final

Årets ISM-medaljörer, Fanny Roos, Frida Åkerström och Sara Lennman, fanns alla med i startfältet när kulkvalet drog igång i polska Toruń. Roos in...

Montler först ut av svenskarna

Thobias Montler är först ut ur den svenska truppen när inomhus-EM drar igång på torsdagskvällen i Toruń, Polen. På ISM i Malmö för nästa två veck...

Meraf tillbaka: Klar för IEM-final

I dag klev Meraf Bahta in i sitt första internationella mästerskap sedan EM i Berlin 2018. Och hon imponerade direkt. Efter att kallt ha följt med lån...

Viktig information om årsavgiften

Årsavgifterna för medlemskapet i Svensk Friidrott har under de senaste dagarna skickats ut till samtliga medlemsföreningar via mail. Fakturan går till...

Fler nyheter