USA: 4.52 - Lisas bästa sedan 2018!

JAN
16

Hässelbys Lisa Gunnarsson öppnade på lördagen sitt 2021 i Baton Rouge med felfri hoppning från 4.25 via 4.35 och 4.45 upp till 4.52!
     Det var Lisas högsta resultat på nästan tre år och bara 3 cm från inneperset (4.55) och 8 cm från uteperset (4.60)!
     Lisa - som började hoppa när övriga två deltagare i tävlingen hade rivit ut sig - försökte avslutningsvis tre gånger på 4.61 som alltså skulle ha varit nytt totalpers.
     Lisas profil på friidrottsresultat.se
     / A. Lennart Julin
     
     

Totalpers direkt i årsdebuten för Oliwer Danielsson!

Totalpers direkt i årsdebuten för Oliwer Danielsson!
Foto: Deca Text & Bild

Airtime dag 3: Oliwer 7.38

JAN
15

Efter höjd onsdag kväll och kula torsdag kväll ägnades den tredje och sista Airtime2-kvällen i Friidrottens Hus primärt åt längd. Trots närvaro av landslagsmeriterade Andreas Carlsson och Kaiza Karlén var det Ullevis Oliwer Danielsson som stod för det bästa resultatet.
     Oliwer – som fyllde 19 för en knapp månad sedan – hade effektiva hopplängder klart över sju genom hela tävlingen och när han i sjätte och sista fick en bra plankträff uppmättes 7.38! Dvs 6 cm över uteperset och 31 cm över gamla inneperset.
     Förhandsfavoriten Andreas fick aldrig något riktigt lyft på sina hopp och blev tvåa slagen med 15 cm.
     För kvinnliga favoriten Kaiza Karlén var det plankträffen som inte ville infinna sig. Så även om hon i de knappa tramphoppen landade en bra bit bortom 6-metersmarkeringen skrevs hennes officiella slutresultat till 4.25 från en genomspringning. Segern i stället till Mölndals Emilia Hammarström på inneperset 5.93.
     Alla resultaten
     / A. Lennart Julin

Sön: sprinttävling i Friidrottskanalen

JAN
15

På söndag 15:30-18:30 ser ni Henrik Larsson, Khaddi Sagnia, Thobias Montler, Irene Ekelund, Tilde Johansson mfl. göra upp i Sprintutmaningen i Friidrottens Hus i Göteborg. Ni ser allt live på Friidrottskanalen.se.
     Köp sändningen här.

Efter skadebekymmer förra vintern är Henrik Larsson nu helt tillbaka, och i god form.

Efter skadebekymmer förra vintern är Henrik Larsson nu helt tillbaka, och i god form.
Foto: Deca Text & Bild

Henrik Larsson vill ta nästa kliv under
OS-året: ”Är i bättre slag än 2019”

JAN
15

På söndag gör Götas Henrik Larsson säsongsdebut på Sprintutmaningen i Friidrottens Hus. Sprintern utmärkte sig väldigt tydligt 2019 med flera lopp nära svenska rekordet på 100m och ett U23-EM-guld i Gävle – något han håller som sin största framgång.
     Men 2020 var ett tuffare år för Henrik, som fick ryggproblem under vintern och kunde knappt tävla under innesäsongen. Han var tillbaka helt i somras, men var inte redo att fullt hantera belastningen vid högsäsong.
     
     Siktar mot IEM i mars
     Men nu har det gått en höst och en halv vinter med bra träning, och nu blickar Henrik först och främst mot innesäsongen och framförallt inomhus-EM i polska Torun i mars.
     - Allt som allt var det tur i oturen att 2020 blev som det blev, eftersom det knappt fanns några större tävlingar. Nu har träningen rullat på bra hemma i Karlstad, egentligen hela tiden sedan SM i Uppsala. Så det känns mycket bättre nu än vid den här tiden förra året, säger han två dagar innan säsongsdebuten.
     
     "Är i bättre slag än 2019"
     Träningsresultaten Henrik visat under vintern verkar lovande, och ger en indikation på en spännande säsong:
     - Jag är i bättre slag än 2019, om man tittar på mina värden i kraftutvecklingstesterna. Men sen ska det översättas i löpning också, det tar tid att sammanfoga och översätta styrka till bättre tider. Det är kanske inget som händer första loppet. Men 2019 och 2020 öppnade jag på 6.71-6.72 så kan jag slå det på söndag är det lovande, säger han.
     
     Vill ta lärdom av IEM 2019
     Nu hoppas Henrik vara i toppform lagom till inomhus-EM i början av mars – något han tycker han misslyckades med till IEM i Glasgow 2019.
     - IEM är huvudmålet, absolut. Jag hade lite oflyt 2019, jag fick formtoppen till ISM i Norrköping och gjorde 6.60 där (hans nuvarande pers). Men sen åkte jag ut på 6.69 i semin i Glasgow, och finalen vanns på just 6.60. Så det var lite surt. Men nu kommer jag lägga upp träningen lite annorlunda, med den erfarenheten i bagaget.
     Till sommaren siktar Henrik för fullt mot OS, och U23-EM i Bergen – där han hoppas försvara sin titel på 100m.
     Ni ser Henrik Larssons säsongsdebut på söndag på Friidrottskanalen, som sänder live från Sprintutmaningen i Friidrottens Hus. Sändningen kostar 49 kronor. Till sändningen
     Fullständig startlista
     /Gustav Orbring

IJSM och IUSM 2021 ställs in
- ISM planeras genomföras

JAN
15

Svensk Friidrotts tävlings- och arrangemangskommitté (TAK) beslutade vid ett extrainsatt möte igår kväll att SM-tävlingarna för juniorer och ungdomar vintern 2021 ställs in. Eftersom de allra flesta aktiva i 15–22-årsåldern inte har tillgång till möjligheter att varken träna eller tävla i nuläget saknas förutsättningar att genomföra rättvisa och värdiga mästerskapstävlingar för dessa åldersgrupper.
     
     Elitidrott undantas fortfarande
     Regeringens och myndigheternas undantag från de allmänna råden gällande elitidrott gör det möjligt för elitaktiva på seniornivå att träna och tävla under inomhussäsongen. Därför fortsätter planeringen inför vinterns SM-tävlingar för seniorer (mångkamp i Örebro 30–31 januari, övriga grenar i Malmö 19–21 februari). Arrangörerna kommer att få vidta ett antal olika åtgärder för att begränsa riskerna för spridning av coronasmitta. Inom kort kommer en medicinsk delegat för ISM i Malmö att utses, som får uppgiften att stötta Malmö AI i planering och genomförande av mästerskapet.
     Svealandsregionens styrelse fattade tidigare i veckan beslut om att låta TAK:s beslut om JSM- och USM-tävlingarna vara vägledande för regionens inomhusmästerskap för 13- och 14-åringar. Detta innebär alltså att även Svealandsmästerskapen ställs in vintern 2021.
     /Daniel Bergin & Gustav Orbring

Spårvägens Sebastian Löschner är en av de svenskar som tränar och tävlar i USA, närmare bestämt på University of South Alabama i den amerikanska södern. Bilden är från Landslagsutmaningen i Söderhamn i somras där han var fyra i diskus.

Spårvägens Sebastian Löschner är en av de svenskar som tränar och tävlar i USA, närmare bestämt på University of South Alabama i den amerikanska södern. Bilden är från Landslagsutmaningen i Söderhamn i somras där han var fyra i diskus.
Foto: Deca Text & Bild

Några som bor och tävlar utomlands?

JAN
15

För att vi ska kunna hålla en bra kvalité på resultatservice och statistik tar vi gärna emot information om vilka svenskar som bor och tävlar utomlands. T ex brukar flera studera, träna och tävla i USA och aktiva som nyligen lämnat Sverige av den anledningen vill vi förstås ha kännedom om. Saknar du något i årsstatistiken så får du också mer än gärna höra av dig. Mejla till samma adress som resultatlistor skickas till – resultat@friidrott.se.
     Det senaste om Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksystem på www.friidrottsstatistik.se finns att läsa nere i högerspalten under bilden på Daniel Ståhl.
     • Bra att veta om nya statistiksystemet
     • Har alla resultatlistor för 2020 skickats in?
     • Så prenumererar din förening på sin årsstatistik
     • Teckna en privatprenumeration
     • Till friidrottsstatistik.se
     /Jonas Hedman

Foto: Deca Text & Bild

Jerringspriset: Rösta Duplantis!

JAN
14

På måndag 18 januari är det dags för idrottsgalan, som liksom allt annat kommer att hållas digitalt i år. Radiosporten delar ut det årliga Jerringpriset till den bästa svenska idrottsprestationen, och bland de nominerade finner vi Armand Duplantis, som mäktat med dubbla världsrekord och en obruten vinstsvit under 2020.
     Omröstningen via webben stänger 12.00 på måndag, men startas sedan upp igen 20.00 när galan inleds. Vinnaren av Jerringpriset utropas cirka 22.30.
     För att rösta finns följande alternativ:
     1. Webbrösta: Klicka här för att komma till webbröstningen.
     2. Ringa in: 099-906 02
     3. SVT:s DUO-app: Ladda ner appen.
     + Alla omröstningsalternativ
     
     Det är dock inte bara Armand Duplantis som kan kamma hem pris under galakvällen.
     Följande är nominerade i andra kategorier:
     Årets Manlige Idrottare: Daniel Ståhl, Armand Duplantis
     Årets Prestation: Armand Duplantis
     Årets Nykomling: Emil Millán de la Oliva
     Årets Ledare: Greg och Helena Duplantis, Karin Torneklint

     /Lukas Nordén

Nomineringsperioden förlängd: 25/1

JAN
14

Informationen från valberedningen har uppdaterats till följd av att det råder nya förutsättningar inför Förbundsårsmötet 2021 och det är viktigt att distrikt och föreningar nu tar del av detta.
     En ny avsägelse till förbundsstyrelsen har inkommit från Ellinor Stuhrmann som lämnar sin plats i förbundsstyrelsen i samband med årsmötet. Som tidigare meddelats ställer Maja Englund sin plats till förfogande och Karin Lundgren är åter tillgänglig för omval för en period om ett år.
     
     Förlängd nomineringsperiod
     Med anledning av dessa förändringar förlängs tiden för nominering till den 25 januari och föreningar och distrikt får därigenom ytterligare tio dagar på sig att bereda och meddela nomineringar. Detta gäller både till förbundsstyrelsen och till revisorsuppdragen. Nomineringar sker på samma sätt som tidigare meddelats och helst via e-post till valberedningens ordförande Anders Havdelin: anders.kullen.havdelin@gmail.com.
     + Uppdaterad information från valberedningen
     + Inkomna nomineringar
     /Hillevi Thor

Maja glider över 1.88 i första försöket.

Maja glider över 1.88 i första försöket.
Foto: Deca Text & Bild

Airtime höjd: Majas bästa på två år

JAN
13

Första kvällen av tre av ”Airtime 2” i Friidrottens Hus ägnades åt höjdhopp där huvudpersonen blev Örgrytes Maja Nilsson. Hon årsdebuterade med att flyga högt över 1.75, 1.78 och 1.81 i första och fortsatte med 1.85 med lätt darr i andra.
     Och det stannade inte där utan på 1.88 låg ribban – lätt gungande – kvar redan i första försöket. 1.88 är Majas bästa resultat sedan vintern 2019, dvs på två år. Däremellan kom en fotoperation hösten 2019 och ett återuppbyggnads 2020 där årsbästat stannade på 1.82.
     Lovande på ny pershöjd
     Efter 1.88 idag fortsatte Maja med tre försök på 1.91 – centimetern över det personliga rekordet – och både första och tredje försöken var bra om än inte riktigt nära.
     Tvåa i tävlingen blev GKIK:s Emma Söderström på 1.78 (nääära i sista på 1.81, som skulle ha inneburit nytt personbästa).
     * Alla resultaten
     / A. Lennart Julin

Khaddi Sagnia (säsongsdebut) och Thobias Montler tävlar båda i veckan i Göteborg.

Khaddi Sagnia (säsongsdebut) och Thobias Montler tävlar båda i veckan i Göteborg.
Foto: Deca Text & Bild

Så följer du friidrottens Elittävlingar
i veckan: Flera intressanta debuter

JAN
13

Den här inomhussäsongen kommer till största del utgöras av väldigt små, avskalade elittävlingar inom ramen för rådande restriktioner. Och redan i mitten av januari inleder ett flertal av våra främsta friidrottare sina säsonger på olika håll i Sverige.
     
     - Onsdag till fredag arrangeras Airtime#2 i Friidrottens Hus i Göteborg. I kväll väntar höjdtävling med bland annat Ellen Ekholm och Maja Nilsson. På torsdagen avgörs en kultävling och slutligen längd/tresteg på fredagen. Intressanta starter på fredag är bland annat Khaddi Sagnia och Andreas Carlsson som inleder sina inomhussäsonger.
     I högerspalten hittar ni startlistor, tidsprogram och liveresultat.
     Livestream för tävlingarna hittar ni här.
     
     - På lördag väntar den andra deltävlingen av tre av stavhoppstouren. Denna gång i Uppsala. I första deltävlingen tog norrmannen Sondre Guttormsen en fin seger på 5.66. Kan han utmanas av Melker Svärd Jacobsson som säsongsdebuterar? På damsidan försöker Linnéa Jönsson följa upp sin seger i första tävlingen.
     Tävlingen kommer livestreamas här.
     
     - På söndag väntar dubbla intressanta tävlingar i Göteborg respektive Uppsala. I Friidrottens Hus tävlas det i kort och lång sprint, samt häck. Thobias Montler, Henrik Larsson, Tilde Johansson, Lisa Lilja och Carl Bengtström kommer till start.
     I Uppsala arrangeras hopptävlingar i samtliga grenar. Bianca Salming, Fabian Delryd, Irene Ekelund och Malin Otterling Marmbrandt finns med i startlistorna.
     Fullständiga startlistor och tidsprogram hittar ni i högerspalt. Sprinttävlingen i Göteborg kommer sändas på Friidrottskanalen eller på arrangörens Facebooksida. Mer info kommer.
     /Gustav Orbring

Regelbokens 2021-utgåva är här!

Efter ett gediget arbete av redaktören Anna Palmerius är nu källan till kunskap om hur friidrottstävlingar i Sverige ska genomföras uppdaterad. Den n...

Valberedningen meddelar inför Förbundsårsmötet

Inför valen vid Förbundsårsmötet 27-28 mars vill valberedningen nu lyfta två punkter. Karin Lundgren, som sedan tidigare hade valt att lämna sin led...

Nomineringar till SOK och RF

Den här tiden på året är inte bara en tid för nomineringar till Svensk Friidrotts styrelse utan även en period för nomineringar till olika nationella ...

Götalandsmästerskapen ställs in

I slutet av förra veckan kom beskedet om att Götalandsmästerskapen 13-14 år ställs in. Tävlingen skulle arrangerats 20-21 mars i Göteborg. Representan...

Snabba sprintlopp i Göteborg

Idag var det premiär för "Svenska Sprintutmaningen" i Friidrottens Hus och de aktiva tog väl vara på tillfället med inte bara svenska årsbästan utan o...

Stavtouren: Sondre & Linnea vinnare

Sondre Guttormsen stod på lördagen i Friidrottens Hus för säsongens hittills högsta stavhopp i världen - 5.66! Det var vid den första deltävlingen i ...

Månadens i juni: Viktor Gardenkrans

Nya 19m-män i kula är något för oss i Sverige ganska sparsamt förekommande: På de 15 åren 2005-2019 var det faktiskt bara tre nya som tillkom. Så därf...

Fler nyheter