Färske juniorrekordhållaren Emil Millán de la Oliva uttagen.

Färske juniorrekordhållaren Emil Millán de la Oliva uttagen.
Foto: Deca Text & Bild

Truppen till VM Halvmaraton

SEP
29

VM Halvmaraton i polska Gdynia flyttades i våras fram till 17 oktober. Nu, med knappt tre veckor kvar, presenterar landslagsledare Lorenzo Nesi de svenska löpare som får åka ner.
     På herrsidan hittar vi Emil Millán de la Oliva, som krossat det svenska juniorrekordet på 10 000m under hösten, David Nilsson, Napoleon Solomon, Adhanom Abraha och Mikael Ekvall.
     På damsidan finns nyblivna SM-mästaren i maraton Carolina Wikström, tillsammans med Hanna Lindholm, Lidingöloppsvinnaren Charlotta Fougberg och Sarah Lahti med.
     Till uttagningssidan.
     /Gustav Orbring

In Memoriam: Ulf Agrell

Ulf Agrell, svensk lagledare vid 
<br/>Veteran-VM i Lahtis, Finland 2009.
<br/>Foto: Gudrun Kinger
SEP
28

Ivar Söderlind, ordförande i Veterankommittén, berättar idag fint om sin kommittékollega och vän Ulf Agrell, som för några dagar sen gick bort efter en tids sjukdom. Ulf levde och verkade inom friidrotten under lång tid – som publik, friidrottsförälder, aktiv, tränare och styrelseledamot. Han var närvarande i hemmaföreningen Heleneholms IF, Skånes Friidrottsförbund och inom Veterankommitténs arbete ända fram till sin bortgång.
     
     En positiv person med stor kunskap
     Läs Ivars egna minnesord om sin blygsamma och lågmälda vän som han fick möjlighet att förära med Svenska Friidrottsförbundets Silvermedalj tidigare i år. Ivar beskriver Ulf som en engagerad och positiv person som bidrog med kunskap och arbetskapacitet. Ulfs intresse för friidrotten och veteranfriidrotten berörde många och sträckte sig också långt utanför Sveriges gränser.
     /Hillevi Thor

Reprisen av Lidingöloppet ute

SEP
27


     
     I spelaren ovan kan ni ta del av lördagens sändning av Lidingöloppet.
     Sammanfattningar av tävlingarna kan ni läsa i texterna längre ner på friidrott.se.
     /Gustav Orbring

Charlottas 2020: Först i mål på halvmarathon-SM, på 5000m på lag-SM, på 10000m på Finnkampen och nu på 15 km på Lidingöloppet.

Charlottas 2020: Först i mål på halvmarathon-SM, på 5000m på lag-SM, på 10000m på Finnkampen och nu på 15 km på Lidingöloppet.
Foto: Deca Text & Bild

Ett annorlunda Lidingölopp

SEP
26

I över ett halvt sekel har Lidingöloppet varit så mycket mer än” bara” en löpningstävling. Lidingöloppshelgen när sensommar övergår i höst har ju årligen tillfälligt ökat lokalbefolkningen med sisådär 50 % genom att tiotusentals löpare i alla åldrar – och deras släkt och vänner – sökt sig till Lidingö för att uppleva ett evenemang i löpningens tecken.
     I år 2020 saknades dock det traditionella myllrande folklivet kring och på Grönsta Gärde p g a myndighetsrestriktionerna vad gäller folksamlingar. Men även om folkfesten alltså fick ställas in bröts ändå inte sviten av löpningstävlingen Lidingöloppet.
     15 km årets huvuddistans
     Det 56:e Lidingöloppet var dock reducerat till en dag med sex lopp med tävlingskaraktär – 10 km, 15 km och 30 km för män resp kvinnor – där antalet startande i varje lopp dessutom förstås underskred 50.
     Som huvudklasser för seniorer fungerade 15 km-loppen och de hade fått en imponerande uppslutning av den inhemska eliten: På den kvinnliga sidan t ex såg man tätduon på halvmarathon-SM Charlotta Fougberg och Linnea Sennström samt 5000m/10000m-mästarinnan Meraf Bahta
     Charlotta vs Meraf
     Loppet kom snabbt att få karaktären av en duell: Meraf Bahta tog tidigt kommandot och byggde upp en ledning men Charlotta Fougberg släppte aldrig Meraf ur sikte, så även om luckan varierade i storlek överskred den aldrig 12 sekunder.
     – Jag var ganska bestämd inför loppet att försöka "hålla tröskel" så långt jag bara kunde och att jag inte skulle förivra mig. Jag är stark som ensamlöpare, berättade Charlotta efteråt.
     Krossade banrekordet
     Taktiken funkade och litet drygt halvvägs – efter ca 28 minuter – var Charlotta ikapp och de två sprang tillsammans ytterligare en drygt kiometer. Sedan var det dags för Charlotta att började dra ifrån och Meraf, som hade krampkänningar i vaderna, förmådde aldrig återvinna kontakten.
     Charlotta visade sin styrka som ensamlöpare också under slutkilometerna. Hon höll trycket i steget hela vägen och när hon nådde mållinjen efter 52:11 visade det sig att hon hade sänkt banrekordet med nästan 1½ minut!
     / A. Lennart Julin

Gick inte att ta miste på Samuel Russoms segerglädje.

Gick inte att ta miste på Samuel Russoms segerglädje.
Foto: Deca Text & Bild

M 15 km: Samuel vs Samuel

SEP
26

Bland männen representerades den nationella eliten av bl a SM-trippelmedaljören (halvmara, mara och 10000m) Samuel Russom och dubbelmedaljören (mara och halvmara) Samuel Tsegay.
     Dessutom gjorde dubble Lidingövinnaren Napoleon Solomon sin första riktiga tävling sedan mitten av februari och det var just Nappe som tog kommandot i början av loppet och t o m kom loss ett tag.
     Han fångades dock in igen och i stället kom loppet att utvecklas till en duell mellan Samuel R – som var flitigast i täten – och Samuel T.
     Nytt banrekord
     På slutet var Samuel R trots dragjobbet den vassaste och med ca 1½ km kvar hakade han av Samuel T och kontrollerade sedan in i mål till seger med 7 sekunder trots att han kostade på sig flera segergester på slutet av upploppsrakan. 45:38 innebar inte heller bara seger utan även nytt banrekord med 5 sekunder!
     En starkt avslutande Jonas Leandersson klättrade placeringsmässigt på sista tredjedelen ända upp till 3:e platsen före Napoleon, Adhanom Abraha och Finnkampskollegan på 10000m Mikael Ekvall.
     Linus & Hanna i topp på tremilen
     Även om elitfokuset den här gången låg på 15 km-distansen hölls alltså själva hjärtat i Lidingöloppet – klassiska tremilen – vid liv. Dock förstås i corona-nedskalt format: I fjol sprang drygt 12.500 distansen, i år var 56 stycken uppdelade på ett manligt och ett kvinnligt lopp. Vinnare blev Sävedalens Linus Hultegård (1:43) och Örgrytes Hanna Kumlin (2:04).
     / A. Lennart Julin

Strax efter starten har Jonathan Edman (866) redan placerat sig i loppes front.

Strax efter starten har Jonathan Edman (866) redan placerat sig i loppes front.
Foto: Deca Text & Bild

Jonathan & Alice snabbaste juniorer

SEP
26

Lidingödagen inleddes med två 10 km-lopp för tonåringar där två tävlingsklasser – 19 och 17 år – sprang tillsammans.
     I pojkarnas lopp dominerade 19-åringarna som – anförda i stort sett från start till mål av Umeås Jonathan Edman - belade de nio främsta placeringarna. Jonathan vann till slut med dryga halvminuten.
     Dramatiskt värre däremot bland 17-åringarna där Hässelbys starkt avslutande Linus Jansson så när fångade in Huddinges Viktor Frisk precis på mållinjen.
     Bland flickorna var det 17 år och yngre som genom trion Alice Magnell Millán (Eskilstuna), Alva Malmsten Nilsson (Skade) och Nora Lundin (Hammarby) dominerade skeendet längst fram och belade de tre topplaceringarna med dryga minuten till godo på totalfyran och vinnaren av den äldre klassen Hanna Lundberg (Renen).
     / A. Lennart Julin

Khaddi hade precis som på Bauhaus-galan en tuff match med VM-tvåan Bech-Romantjuk. Som då var det inte förrän med sitt sista hopp som ukrainskan kunde säkra segern.

Khaddi hade precis som på Bauhaus-galan en tuff match med VM-tvåan Bech-Romantjuk. Som då var det inte förrän med sitt sista hopp som ukrainskan kunde säkra segern.
Foto: Deca Text & Bild

Doha: Mondo vann - Khaddi nästpers!

SEP
25

Efter att ha jagat 6.15 hela sommaren lyckades Mondo Duplantis ju i sitt uppsåt förra veckan i Rom och därmed återstod nu i Doha bara målet att fullborda ett år som obesegrad. Det löstes smidigt på tre hopp: 5.46, 5.71 och 5.82 med storluft i första försöken!
     Årets 16:e seger av 16 möjliga!
     Svåraste motståndarna Sam Kendricks och Renaud Lavillenie hade båda rivningar redan på 5.71, tog 5.82 i tredje och sista och var aldrig nära på 5.92. Mondo själv avbröt första på 5.92, kom litet i fel i andra och med segern klar sparade han sedan det återstående till 6.00 men gick då på ribban redan på uppvägen.
     Men Mondo hade ändå återigen - trots att han varit ordentligt magsjuk dagen före - understrukit att han det här året saknat jämbördigt motstånd. Och det därför att han – fortfarande bara 20 år gammal – nu etablerat sig på en stabil ”tidernas bästa”-nivå som inte bara handlar om världsrekordet inne (6.18) och världsbästat ute (6.15) utan om en säkerhet på 6m-höjder som tidigare bara Sergej Bubka i sina bästa stunder kunnat uppvisa.
     Khaddi ledde länge
     Positionen som särklassig världsetta har inte Khaddi Sagnia nått men även hon har 2020 tveklöst gjort sin bästa säsong hittills. Khaddi är nu etablerad i världseliten: Fr o m SM i mitten på augusti har hon gjort sju tävlingar där alla utom Finnkampen varit på 6.72 eller bättre och där hon blivit ”frånhoppad” endast av VM-tvåan Marina Bech-Romantjuk.
     Dagens tävling bjöd på en repris av Bauhaus-galans scenario: Khaddi tog ledningen i andra omgången (6.83 då, 6.85 nu) och behöll den ledningen ända fram till sista omgången då Bech-Romantjuk lyckades pressa sig precis förbi (med 2 cm då, med 6 cm nu).
     Suveräna segrare på löparbanan
     I den varma och vindstilla kvällen bjöd löpningarna på imponerande vinnare i Elaine Thompson-Herah på 100m (10.87, tvåan slagen med 0.34), Stewart McSweyn på 1500m (australiensiskt rekord 3:30.51, tvåan slagen med nästan 2½ sekund), Aaron Mallet på 110m häck (pers 13.15, tvåan slagen med 0.25) och Faith Kipyegon på 800m (världsårsbästa 1:57.87, tvåan slagen med drygt 1½ sekund)
     Hellen Obiri fick på 3000m slita hårdare för sin seger på nya världsårsbästat 8:22.54 men med ytterligare sex under 8:27 var det tidernas bästa lopp på distansen vad gäller toppbredd.
     Arrangörens resultatsida
     Ett mycket speciellt DL-år
     2020 var det 11:e Diamond League-året och kommer att gå till historien som i högsta grad annorlunda: 7 av 15 deltävlingar ställdes in, 3 arrangörer körde specialvarianter och de resterande 5 galorna var nedbantade och utan publik.
     Men det hindrar inte att det ändå kom att bjudas på briljant och minnesvärd friidrott, framförallt tack vare Karsten Warholm och Mondo Duplantis!
     / A. Lennart Julin

Ett snöigt Umeå 2019. 2020 anordnas terräng-SM i Vällingby, Stockholm.

Ett snöigt Umeå 2019. 2020 anordnas terräng-SM i Vällingby, Stockholm.
Foto: Deca Text & Bild

”Kommer göra vad vi kan för att göra
terräng-SM till bästa upplagan hittills”

SEP
25

SM Terräng i Vällingby sista helgen i oktober blir av. Det bestämdes i veckan av tävlings- och arrangemangskommittén i samråd med arrangörerna Hässelby SK.
      Mästerskapet kommer avgöras vid Grimstafältet vid Råcksta Krematorium. Bild över bana och omgivningar finns här.
      - Även om vi kanske inte kan realisera allt vi ville åstadkomma pga. de restriktioner som råder och den effekt de haft på idrotten, kommer vi att göra vad vi kan för att göra årets Terräng-SM till den bästa upplagan hittills, säger Hässelbys Johan Engholm.
      
      Påverkande restriktioner
      Pga rådande pandemi kommer inga 70+-klasser att genomföras, och endast maximalt 50 deltagare kommer få vistas på tävlingsområdet samtidigt. Efter varje målgång leds löparna ut från området och när sista löpare i en klass har gått i mål släpps nästa klass på.

Läs mer Läs mer...

Simon Sundström får instruktioner av Daniel Sweet under det praktiska styrkepasset, med Suldan Hassan och Leo Magnusson i bakgrunden.

Simon Sundström får instruktioner av Daniel Sweet under det praktiska styrkepasset, med Suldan Hassan och Leo Magnusson i bakgrunden.

Sundströmsprojektet: Utvecklingsträff
i helgen: ”Viktig del i vår verksamhet”

SEP
25

Förra helgen hölls en utvecklingsträff för de medel-/långdistanslöpare som ingår i Sundströmsprojektet i Göteborg. Projektet har pågått i 3.5 år och är ett samarbete mellan Svensk Friidrotts prestationscentrum för medel-/långdistanslöpning, och samarbetspartnern Sundström Safety. Läs mer om projektet här.
      
      Numera innefattar projektet tre grupper, som fanns representerade under helgen:
      • 15-16–års gruppen som är med för att känna på hur det är och genomför en del tester, men inte alla. Finns med på föreläsningarna.
      • 17-19-års gruppen som är huvudgruppen. Gör skadepreventiva tester för att undvika skador, tröskeltester och många olika föreläsningar
      • 20-23-års gruppen, som är ett fåtal som tillhör de bästa i Europa i sin åldersklass. Målet är att ta steget upp och tillhöra europaeliten bland seniorer.

Läs mer Läs mer...

Tre av de närmare hundra 800 m-löparna på Heleneholms IP – Björnstorpstrion Karoline Wennerbeck, Lars Björkqvist och Melwin Bertilsson. Foto: Anne Erixon

Tre av de närmare hundra 800 m-löparna på Heleneholms IP – Björnstorpstrion Karoline Wennerbeck, Lars Björkqvist och Melwin Bertilsson. Foto: Anne Erixon

97 löpare på 800 m i åldern 13-68 år

SEP
24

Det har varit en speciell sommar med allt vad det inneburit av restriktioner för att hålla nere spridningen av Corona-viruset vilket bl a drabbat tävlingsarrangemang. Med max 50 deltagare så har i princip enbart små tävlingar kunnat genomfördes men genom zonindelning och in- och utslussning av aktiva har framför allt lopp på arena kunnat genomföras med relativt många deltagare.
     
     Åldersspann på 53 år
     Ett sånt exempel är Skånes DM på 800 m för seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner som arrangerades på Heleneholms IP i Malmö den 20 augusti då inte mindre än 97 löpare – varav drygt en tredjedel var kvinnor – sprang två varv. 19 heat där aktiva från 13 till 68 år (medelålder 41) presterade tider från 1:58 till 3:46 i vad som var en härlig manifestation av rörelseglädje, folkhälsa och spring i största allmänhet.
     – Vi trodde på kanske femtio startande och att det sedan kom nästan dubbelt så många var verkligen över förväntan. Det finns helt klart ett behov av att tävla och vi når ut bra med inbjudan via Skånes Friidrottsförbund, säger Sebastian Persson som arbetar på Heleneholms IF:s kansli.
     
     Tre timmar med in- och utslussning
     Det finns en omfattande veteranlöpningsverksamhet i Skåne och till de mest aktiva föreningarna hör IS Göta i Helsinborg och Björnstorps IF men även Heleneholms IF.
     – Tävlingen höll på i tre timmar mellan kl 18 och 21 och det fungerade bra även om vädret inte var det bästa. Det krävs lite fler funktionärer för att slussa in och ut löparna men eftersom det enbart handlade om löpning, och inga teknikgrenar, så var det relativt lättarrangerat.
     – Alla uppmanades ange årsbästa eller trolig sluttid i anmälan och sedan seedade vi utifrån det oavsett ålder och kön, säger Sebastian som själv har ett personligt rekord på 1:57 och hade tävlat själv om han inte behövts i sekretariatet.
     
     Fem löpare inom fyra tiondelar
     Mer än halva alfabetet gick åt för att namnge loppen ner till final S (!) och det saknades verkligen inte spänning. I I-finalen ledde löparprofilen från IS Göta, BG Nilensjö, 56, in på upploppet men i den jämna spurten passerade Ystads Caroline Norrsand, 35, och Björnstorps-löparna Lily Bosemark, 14, och Erik Olsson, 15. Till slut vann Caroline på 2:26.51 och de fem första kom i mål inom 42 hundradelar!
     
     Två sekunder från rekordet
     DM-vinnare blev IS Göta-löparna Michael Hansson, 1:58.69, och Sara Liljegren, 2:14.32, efter tuffa kamper om guldet. För tvåa slutade klubbkamraten Johanna Hofvendahl bara sekunden efter och trea Björnstorps Annika Faager, 44, som med 2:16.81 bara var två sekunder från sitt eget ett år gamla svenska K40-rekord.
     Och än är säsongen inte slut. Av SM-tävlingar återstår 10 km väg i Anderstorp den 10 oktober (seniorer, veteraner och 22-årsjuniorer) samt terräng i Vällingby 24-25 oktober (seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner).
     Resultat Skånes DM på 800 m
     /Jonas Hedman

Nominera din förenings vardagshjälte

Idrotten bygger på många människors ofta ideella arbete och vi har turen att ha många av dessa eldsjälar inom friidrotten. Deras arbete är alltid otro...

Idrottens dag på fredag

Fredagen 25 september 2020 arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag i skolor över hela Sverige. Det är en del av European School Sports Day, som ...

Certifierad coach-utbildning i helgen

I helgen genomfördes den näst sista helgen av Svensk Friidrotts högsta tränarutbildning, certifierad coach. Föreläsare under utbildningen var Henrik ...

Emil snabbast på 10000m på 30 år

Mellan 29 augusti och 6 september hann Emil Millán de la Oliva med svenska juniorrekordet 13:29.59 (förbättring med hela 27 sekunder!) på 5000m vid FG...

Löprundan 23-24 oktober

23-24 oktober arrangerar Svensk Friidrott nätverksträffen Löprundan i Jönköping. Träffen är en fortbildning för er som leder en löpargrupp eller plane...

Lansering av Trappans Dag 22/9

Trappans dag är ett folkhälsoinitiativ som uppmanar alla att gå minst 100 trappsteg varje dag, resten av livet. För att få bättre kondition, bli stark...

Castorama i halvtid: Rekordens vecka

Castorama hade säsongsstart den 22 augusti och punkten kommer inte att sättas förrän den 18 oktober. Trots att det handlar om en traditionsrik tävling...

Fler nyheter