Uppdatering: Galor & mästerskap

MAR
31

Under dessa dagar och veckor uppdateras situationen för galor och mästerskap snabbt. Vi ger därför en uppdatering kring några av dem:
     
     BAUHAUS-galan i Stockholm:
     Diamond League-tävlingen skjuts upp, liksom de tre första galatävlingarna den här säsongen. Arrangörerna återkommer längre fram om datum.
     Friidrotts-EM 2020, Paris (Frankrike):
     Europeiska Friidrottsförbundet jobbar fortfarande för att genomföra mästerskapet, men inga beslut är ännu fattade.
     OS 2020, Tokyo (Japan):
     OS är flyttat fram till 2021. På måndagen stod det klart att spelen kommer avgöras 23 juli till 8 augusti. Paralympics avgörs 24 augusti till 5 september.
     Friidrotts-VM 2021, Eugene (USA):
     Just nu för World Athletics diskussioner med arrangörerna i Eugene om möjligheten att arrangera 2022 istället.
     EM 2022, München (Tyskland):
     Ännu oförändrat
     /Gustav Orbring

Ikväll:
Första info.mötet om virtuella lopp

MAR
31

Svensk Friidrott och RaceONE erbjuder under veckan två webbinarier om tjänsten för virtuella lopp. Det första idag kl 16 och det andra på torsdag kl 16. Vid träffarna medverkar representanter från både Svensk Friidrott och RaceONE och de presenterar hur virtuella lopp startas upp och genomförs. Ta chansen att lyssna in på seminarierna och så att ni sen kan ta ställning till om ett virtuellt lopp är något för er förening!
     • Tisdag 31 mars kl 16.00: ANMÄL DIG TILL 31 MARS HÄR
     • Torsdag 2 april kl 16.00: ANMÄL DIG TILL 2 APRIL HÄR
     
     Lyssna och ställ frågor
     Vid sidan av att lyssna på presentationerna kommer alla som deltar också ha möjlighet att ställa frågor, framförallt på två sätt:
     1. Skicka en fråga i Q&A eller chatten om det är något du undrar över
     2. Skicka gärna in frågor till oss i förväg, via organizers@raceone.com
     Var med och sprid ordet, använd #springförloppen
     /Hillevi Thor

Karin Torneklint
fortsätter som förbundskapten

Karin Torneklint
MAR
30

Karin Torneklints uppdrag som förbundskapten skulle ha avslutats efter utomhussäsongen 2020 men utifrån förändringarna i omvärlden och kring mästerskapsåret har förbundsstyrelsen beslutat att förlänga detta uppdrag med ett år. Den rekryteringsprocess kring ny förbundskapten som startats skjuts därigenom fram till våren 2021.
     - I den på många sätt osäkra och speciella situation vi befinner oss är det viktigt med kontinuitet och trygghet. Något som också många aktiva och tränare betonat i de kontakter som jag haft. Karin är väldigt uppskattad och har ett stort stöd i landslaget så det känns mycket bra att vi kommit fram till den här lösningen. Det har också varit viktigt att Karin verkligen vill och har energin och engagemanget som krävs och den bekräftelsen har jag också fått, säger Stefan Olsson, Generalsekreterare Svensk Friidrott.
     - Jag känner stor tacksamhet över det förtroende som styrelsen och Stefan visar genom det här beslutet. Jag känner mig väldigt motiverad att bidra till att våra aktiva får en stabilitet genom den här tuffa perioden, och de bästa möjliga förberedelserna för de säsonger som kommer. Vårt gemensamma mål blir nu återigen OS i Tokyo och även Finnkampen på hemmaplan och det känns väldigt inspirerande trots den situation som råder, säger Karin Torneklint, förbundskapten Svensk Friidrott.
     
     Längst på posten
     Karin Torneklint tog över som förbundskapten efter inomhussäsongen 2013 och skulle 2020 ha avslutat sina andra olympiska fyraårscykel. Förlängningen gör nu att Torneklint kommer att vara den förbundskapten som innehaft rollen längst.
     /Hillevi Thor

Friidrotts-SM 2022 till Norrköping

MAR
30

Svensk Friidrotts förbundsstyrelse beslutade på styrelsemötet fredagen 27 mars att utse Tjalve IF Norrköping till arrangör för Friidrott-SM 2022. Tävlingarna kommer att hållas på den nya friidrottsarenan på Himmelstalund.
     - Styrelsen hade ett ärofyllt uppdrag att utse arrangör för friidrotts-SM 2022 då både Norrköping och Varberg visat på stort driv och har erfarenhet av större, välarrangerade evenemang. Beslutet var dock enhälligt att tilldela Tjalve IF Norrköping arrangörskapet, säger Karin Grute Movin, vice ordförande i Svensk Friidrott och ordförande i förbundets tävlings- och arrangemangskommitté.
     
     Över 100 år sen sist
     Under Friidrotts-SM förväntas runt 700 toppidrottare åka till Norrköping för att göra upp i 36 individuella grenar för kvinnor och män. Norrköping har arrangerat ett helt Friidrotts-SM en gång tidigare, då på Idrottsparken 1906.
     - Det här betyder väldigt mycket både för oss som förening men också för staden och för hela regionen och vi behöver verkligen positiva nyheter kring idrotten just nu med tanke på coronaviruset. Vi upplever redan ett stort intresse för friidrott lokalt, och det här kommer att ge oss chansen att visa upp friidrott när den är som bäst. Det kommer också att väcka intresset hos många ungdomar och få talanger att satsa vidare. Nu ser vi fram emot att planera och genomföra ett fantastiskt friidrotts-SM 2022, säger Anna Palmerius, ordförande i Tjalve IF Norrköping.
     
     Stor evenemangserfarenhet hos både förening och stad
     Tjalve IF Norrköping har god mästerskapsvana genom att de under de senaste åren arrangerat bland annat inomhus-SM och Lag-SM. I tillägg är Norrköpings nya arena välplanerad och uppfyller alla förbundets krav för en SM-arena.
     - Tjalve IF Norrköping är en förening som under flera års tid förberett sig för uppgiften att arrangera friidrotts-SM. Norrköping är också en aktiv idrottsstad som värnar idrott och kultur och har varit värdar för idrottsevenemang såsom O-ringen och SM-veckan de senaste åren, säger Karin Grute Movin, vice ordförande i Svenska Friidrottsförbundet och ordförande i förbundets tävlings- och arrangemangskommitté.
     
     Välkomnar fler evenemang i Varberg
     - Folksam Grand Prix-tävlingen på Påskbergsvallen i somras blev på många sätt en succé, välarrangerat, mycket publik och härlig atmosfär. Svenska friidrottseliten vill verkligen återvända dit! Så jag både hoppas och tror att Varberg och Varbergs GIF kommer tillbaka med nya ansökningar och ser fram mot ett fortsatt gott samarbete, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     /Hillevi Thor

Foto: Deca Text & Bild

Doha-återblick: Vädrets makt!

MAR
29

Värmen i Doha var ett stort diskussionsämne långt före tävlingsstart och det blev inte direkt lugnare när den första dagens kvinnliga mara visade sig bekräfta alla farhågor.
     Ja, bilderna som kablades ut över världen var så uppseendeväckande att de resulterade i ett närmast på-stående-fot beslut om att flytta landsvägsgrenarna på kommande OS 2020 från högsommarheta Tokyo till förhoppningsvis svalare Sapporo.
     Ett beslut som långtifrån alla gillade, dels protesterade värdstaden Tokyo mot att bli ”bestulna” på ”nationalgrenen” marathon, dels protesterade ett antal elitaktiva mot att bli ”bestulna” på upplevelsen att vara en del av den unika gemenskap över idrottsgränserna som ett OS innebär.
     Beslutet står dock fast och även om OS numera blivit skjutet på framtiden har IOK-folket varit tydligt med att flytten av marathon (och gång) till Sapporo gäller även nästa år.
     Men hur ”allvarligt” var egentligen vädret för landsvägsfolket I Doha?
     I vår analysartikel ”Hur tufft var det egentligen i VM-marorna?” har vi tittat närmare på siffrorna och funnit att svaret är mer komplext och delvis smått överraskande!
     / A. Lennart Julin

Johanna Vikström, i mitten, tillsammans med två av sina aktiva, diskuskastarna Emma Ljungberg, t v, och Jennifer Rudberg.

Johanna Vikström, i mitten, tillsammans med två av sina aktiva, diskuskastarna Emma Ljungberg, t v, och Jennifer Rudberg.
Foto: Deca Text & Bild

Johanna Vikström och Tony Kumpula
mottagare av tränarstipendier

MAR
28

Tränare och ledare är viktiga i idrotten och därför är det extra kul att konstatera att tränarna Johanna Vikström, Växjö, och Tony Kumpula, Haparanda, fått stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond och Riksidrottsförbundet.
     Stipendiet är för vidareutbildning som tränare.
     Johanna Vikström, 32, kommer från Tumba söder om Stockholm och fick sin friidrottsliga fostran i Huddinge AIS där diskus var favoritgrenen. Efter att ha avslutat den egna satsningen 2011 fokuserar hon sedan 2013 på tränarrollen och bor sedan hösten 2018 i Växjö där hon ingår i Prestationscentrum kast.
     – Jag är verkligen glad för stipendiet som bidrar till att jag kan fortsätta utvecklas som kasttränare, säger Johanna som är tränare för bland annat kulstötarna Frida Åkerström och Viktor Gardenkrans samt diskuskastaren Emma Ljungberg.
     – Jag har alltid gillat tränar- och ledarrollen och när jag slutade som aktiv märkte jag hur mycket jag saknade friidrotten. Så jag gjorde en tränarsatsning som ledde till att jag för 1,5 år sedan flyttade till Växjö.
     
     En fantastisk friidrottsmiljö
     Inom ramen för Athletic Development Center Växjö (ADC) kan man studera i en miljö anpassad för friidrottssatsning och bland de som gjort/gör det märks Angelica Bengtsson, stav, Fanny Roos, kula, och Jakob Gardenkrans, diskus.
     I Växjö finns även Svensk Friidrotts prestationscentrum (PC) för kast som drivs i samarbete med Växjö kommun.
     – Svensk Friidrott, Linnéuniversitetet och Växjö kommun är grunden i den fina friidrottsmiljö som finns här och vi har även ett Riksidrottsgymnasium för friidrott där jag numera jobbar halvtid, säger Johanna som övrig tid är personlig tränare åt kastare.
     Hon har ett nära samarbete med Anders Axlid, grengruppschef för kast, och Vésteinn Hafsteinsson som är tränare för bland annat diskusvärldsmästaren Daniel Ståhl.
     
     Framgångar för Frida, Viktor och Emma
     Johanna är fystränare åt kulstötaren Frida Åkerström, Hässelby SK, sedan 2016 och sedan 1,5 år tillbaka har hon helhetsansvaret. Frida blev på Finnkampen 2018 femte svenska över 17 meter (17.11) och satte i vintras inomhuspers med 17.06.
     Det gjorde även Viktor Gardenkrans, Athletics 24Seven SK, som med 18.89 tog ISM-silver hemma i Växjö. Emma Ljungberg, Spårvägen, gjorde i somras sin bästa säsong hittills toppat med personliga rekordet 55.15 som placerar henne elva genom tiderna i Sverige.
     – Växjö har en väldigt komplett friidrottsmiljö med Tipshallen där vi kan kasta diskus inomhus samt fina förutsättningar på Arenastadens kastpark. Dessutom flera bra tränare.
     – Det bästa med att vara friidrottstränare är att jag får jobba med mitt stora intresse. Jag tycker att det är viktigt att bygga relationer med mina aktiva för att få en helhetsbild som är viktig för att de ska kunna prestera så bra som möjligt.
     Läs även intervjun med Haparanda-tränaren Tony Kumpula.
     /Jonas Hedman

Tony Kumpula i blått till höger i Aspenhallen i Haparanda tillsammans tillsammans med tränarkollegan Mats Olsson, Kalix FI, och aktiva. Foto: Jonny Rönkkö

Tony Kumpula i blått till höger i Aspenhallen i Haparanda tillsammans tillsammans med tränarkollegan Mats Olsson, Kalix FI, och aktiva. Foto: Jonny Rönkkö

”Det bästa är att komma till träningen och träffa ungdomarna”

MAR
28

Tränaren Tony Kumpula, Haparanda, har fått ett stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond och Riksidrottsförbundet för att ytterligare kunna utvecklas som tränare och ledare.
     Tony, 57, kommer från Aarevaara i Pajala kommun 23 mil norr om Haparanda och kom in i friidrotten som 16-åring 1979 där sprint och spjut var favoritgrenarna. Men han fattade snabbt intresse för tränar- och ledarrollen och var verksam i Haparanda SKT i 38 år fram till 2017 då han bildade HaparandaTornio TFC där han är tränare idag.
     Bland hans adepter märks stavhopparen Elias Palo, höjdhopparen Jani Suhonen, och mångkamparen Martin Mella. Elias, född 1981, tog SM-silver i Borås 2013 och har ett personligt rekord på 5.10, Jani, född 1973, gjorde 2.07/2.12i som 18-åring i början av 1990-talet och Martin tre seniorlandskamper i tiokamp med 7.214 som personbästa.
     
     ”Mina föräldrar skjutsade mig nio mil”
     För Tony var det i ungdomsåren fotboll som gällde innan satsningen fick ett abrupt slut.
     – Jag spelade i en gränsserie med både svenska och finska lag och skulle 16 år gammal byta klubb från en i division fyra till en i division tre. Men de kom inte överens så jag blev ett ettårsfall och då slutade jag, säger Tony.
     Finska föreningen Pellon Ponsi hade de sett att han var snabb och så kom det sig att han började träna friidrott med dem.
     – Mina föräldrar skjutsade mig de nio milen och det var inga större problem eftersom det inte var så mycket trafik. Men jag tävlade för Kaunisvaara IF i Sverige.
     Som bäst gjorde Tony 7.37/7.1m på 60 m, 11.56/11.1m på 100 m och 49 meter med 600 g-spjutet i ungdomsåren. Intresset för tränar- och ledarrollen tog över och 1983-1985 gick han Forsa Folkhögskola i Gästrikland med friidrottsinriktning. Det följdes senare av GIH-studier.
     –1992 kom jag in på friidrottstränarutbildningen i Stockholm men valde ändå Idrottslärarlinjen på GIH i Örebro för att skapa bästa möjligheterna för jobb. Sedan dess har jag arbetat som idrottslärare och fritidstränare i friidrott.
     
     Klubböverskridande samarbete
     Genom åren har Tony också lagt mycket tid på tävlingsarrangemang och var bl a med och genomförde Aspen Athletics Games i Aspenhallen under 20 år med start 1996.
     – Jag försöker överlåta styrelsearbetet åt andra för att kunna ta hand om de aktiva och jobba med tävlingar.
     Tony ansvarar idag för fem egna aktiva i HaparandaTornio TFC och hjälper ytterligare några i andra föreningar.
     – Vi har ett bra samarbete med Kalix FI och finska Veitsiluodon Kisaveikot.
     
     Aspenhallen betyder mycket
     Att det kan vara kallt i en ort som Haparanda, som ligger på finska gränsen högst upp i Bottenviken, vet de som var med på ISM-IUSM i Aspenhallen 1988. Då låg kvicksilvret kring -20° de första två dagarna och -30° på söndagen.
     – Men det händer också att det är riktigt kallt. En gång när jag, Elias och hans mamma skulle åka till Vasa och tävla så var det -45°. Att bilen ens startade var märkligt och när den gjorde det hade vi bra fart, lite för bra faktiskt och blev stoppade av polisen som var ute och jobbade trots den låga temperaturen!
     Aspenhallen invigdes 1986 och har ett banvarv på 175 meter och är viktig för friidrotten i Haparanda med omnejd.
     – Idag den 28 mars har vi fortfarande en meter snö och det är halt med issörja så det går inte att springa ute. Det kan vi normalt inte göra förrän i början av maj men sedan går det fort och i slutet på maj är det ofta varmt.
     – Efter höstvilan brukar vi dra igång träningen i början på oktober och en månad senare kommer snön. Så vi brukar köra snöpulsning några veckor innan vi flyttar inomhus.
     
     Vad är det bästa med att vara tränare?
     – Att få komma till träningen varje dag och träffa förväntansfulla ungdomar. Att få hjälpa dem i utvecklingen inte bara fysiskt utan även kunskapsmässigt. Men också att få träffa andra tränare och diskutera med dem. Det är utvecklande, inte minst de på andra sidan gränsen, avslutar Tony.
     Läs även intervjun med stavhopparen Elias Palo (oktober 2012) som Tony tränade från 14 års ålder och resten av karriären.
     • Intervjun med Johanna Vikström som också fått stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond och Riksidrottsförbundet.
     /Jonas Hedman

I fotriktig klädsel visade Tobias Carlryd en förbluffande hög nivå i längd utan ansats där samtliga sex hopp var riktigt långa.

I fotriktig klädsel visade Tobias Carlryd en förbluffande hög nivå i längd utan ansats där samtliga sex hopp var riktigt långa.
Foto: Yannick Tregaro

Nästan 50 tävlande när det 83 år gamla rekordet slogs

MAR
27

Örgryte IS är en anrik förening som är inne på sitt 133:e verksamhetsår och har hopp som sin starkaste grengrupp. Det märktes tydligt på fredagseftermiddagen då man arrangerade KM i längd utan ansats i Friidrottens Hus i Göteborg med närmare femtio tävlande.

Läs mer Läs mer...

Folkspels kampanj: en fantastisk
möjlighet för din förening

MAR
27

Vårt land och samhälle befinner sig i en ytterst besvärlig situation. Utöver ett allvarligt hälsoläge får det enorma ekonomiska konsekvenser.
      Det gäller naturligtvis även våra friidrottsklubbar.
      Vi befinner oss mitt i en period och årstid som vanligtvis innebär motionslopp och tävlingar i stort sett varje helg. Arrangemang som är förenat med viktiga intäkter, vilka i många fall kan vara avgörande för hela verksamhetsåret, men som tyvärr kanske måste ställas in eller skjutas på framtiden.
      
      Samtidigt finns det ingen annan rörelse som är lika stark och engagerad som den vi har inom idrotten.
      Tillsammans ska vi klara av det här.
      Tillsammans ska vi fortsatt kunna erbjuda inte minst barn– och ungdomar en sund och hälsosam fritid.

Läs mer Läs mer...

Hälsouppföljning för elitaktiva

Med stöd av Athletics Research Center vid Linköpings Universitet och medicinska kommitténs ordförande Toomas Timpka kommer landslagsavdelningen under ...

Kan inte löparna komma till er?
Ta ert lopp till löparna!

Coronaviruset har ställt till det för många lopp under våren. Det är ännu oklart hur länge restriktionerna kommer att bestå och det innebär ett baksla...

Tävlingsformer för barn -
lika aktuella i dessa tider

Friidrottsträning för barn ska vara lekfull, lärorik och rolig. Som barn finns det olika sätt att tävla på och flera av tävlingsformerna går utmärkt a...

Månadens i december: Samrawit

Vid terräng-EM 2018 hade Samrawit Mengsteab landslagsdebuterat med en 23:e plats och när det i december var dags igen för henne att springa terräng-EM...

Justerat upplägg av Kraftmätningen

Som åtgärd för att minska smittspridningen av Covid-19 görs justeringar i upplägget för våren/sommarens kvaltävlingar i Kraftmätningen. Årets kvalom...

Kampanjen Rädda min idrott:
En chans att stötta lopparrangörer

I Coronapandemins spår har flera lopparrangörer tvingats ställa in tävlingar under våren. Göteborgsvarvet och Premiärmilen är två exempel. Detta drabb...

U18-EM och U20-VM skjuts upp

Sommarens dubbla internationella juniormästerskap kommer inte äga rum, åtminstone inte denna sommar. U18-EM i Rieti, Italien hoppas europeiska förbund...

VM Halvmarathon i oktober:
Uppdaterade uttagningskriterier

Sedan tidigare står det klart att VM i halvmaraton, som skulle arrangerats i Gdynia, Polen i helgen, flyttas till 17 oktober i höst. Det innebär också...

Fler nyheter