David Nilsson har tagit fyra individuella pallplaceringar i terräng-NM men inget guld. Kommer fullträffen i Finland på söndag?

David Nilsson har tagit fyra individuella pallplaceringar i terräng-NM men inget guld. Kommer fullträffen i Finland på söndag?
Foto: Deca Text & Bild

Upplagt för medaljer i terräng-NM

NOV
07

På söndag är det dags för terräng-NM i finska Vierumäki som ligger tolv mil nordöst om Helsingfors mellan Lahtis och Heinola. Sverige ställer som alltid upp med fulla lag i såväl senior- som 19-årsklasserna och det finns flera medaljchanser.
     – David Nilsson tog brons i fjol och har varit på pallen vid fyra tillfällen men ännu aldrig vunnit. Nu gör han en intressant start och är en medaljkandidat tillsammans med Eskilstunas Adhanom Abraha om han har återhämtat sig efter VM-maran i Doha, säger landslagsledaren Lorenzo Nesi.
     Övriga i laget är terräng-SM trean på 4 km, Daniel Lundgren, samt Simon Sundström och IFK Umeås Robin Rohlén som var sjua på både korta och långa banan på terräng-SM och nu gör terräng-NM-debut.
     
     Vilken form är Sara Christiansson i?
     På damsidan har sjukdomar gjort att bara tre tjejer kommer till start – 2017 års terräng-NM-vinnare Sara Christiansson och TNM-debutanten Hanna Bergström, Huddinge AIS, och Moa Gålnander från IFK Umeå. Favorit är danska VM-sjuan på hinder, 22-åriga Anna Emilie Møller, som i mars på hemmaplan var 15:e i terräng-VM.
     På juniorsidan är JEM-silvermedaljören på 3000 m hinder, Växjös Omar Nuur, den mest meriterade. Här saknas Eskilstunas dubbla svenska juniorrekordhållare Emil Millán de la Oliva och JVM-löparen Omar Ismail som är på träningsläger inför JEM i terräng om en månad där Sverige ser ut att kunna ha ett bra lag. På flicksidan är JEM-fyran på hinder, Emilia Lillemo från Täby, den som har bäst förutsättningar till en framskjuten placering.
     Banan mäter 1.5 km och går uteslutande på gräs på vad som är en golfbana.
     På terräng-NM i Danmark 2017 tog Sverige sju medaljer och på Island i fjol hela nio. Hur många det blir i år får vi veta på söndag eftermiddag. Första start är redan kl 9 svensk tid och den sista – manliga seniorer – 10.45. Ingen webbsändning är aviserad men däremot live-resultat.
     Allt om terräng-NM
     Laguppställningarna:
     Sverige
     Finland
     Norge
     Danmark
     Island
     Så gick det i terräng-NM 2018
     Svenska terräng-NM-historiken
     /Jonas Hedman