Fem grenar utesluts ur DL 2020

NOV
07

Diskus, 3000m hinder, tresteg och 200m kommer inte vara en del av Diamond League nästa år. Dessutom byts 5000m ut mot 3000m.
     Det annonserades ut av internationella friidrottsförbundet IAAF under onsdagskvällen.
     IAAF har tidigare gått ut och sagt att de vill korta ner antalet grenar i det 90-minutersprogram som Diamond League-tävlingarna kommer utgöras av nästa år, för att få allt att gå ihop. Nu står det alltså klart vilka. Anledningen till varför just dessa grenar stryks är baserad på undersökningar gjorda i flera länder via sociala medier bland annat där man jämfört intressegraden för grenarna. Att 200m stryks beror på att arrangörerna anser grenen bli ”en belastning vid sidan av 100m, speciellt ett OS-år”, som står skrivet på IAAF:s hemsida.
     
     Det händer med grenarna
     200m och 3000m hinder kommer dock få 10 tävlingar (5 för män, 5 för kvinnor) vardera som ryms inom 90-minutersprogrammet. Diskus och tresteg kommer finnas med vid två tävlingar (1 för män och 1 för kvinnor). Men, ingen av grenarna kommer finnas med i finalprogrammet 2020.
     Grenarna kommer istället ingå i en helt ny tävlingsserie kallad "Continental Tour" där det, liksom i Diamond League, kommer finnas prispengar.
     BAUHAUS-galan kommer förbli en Diamond League-tävling 2020, vilket står klart sedan tidigare. Då finns det alltså en möjlighet att se Daniel Ståhl och Simon Pettersson kasta i huvudprogrammet, även om det inte kommer räknas som Diamond League-gren.
     Efter 2020 kommer en utvärdering ske, för att avgöra om 2021 kommer se likadant ut eller inte.
     Mer information på IAAF:s hemsida.
     /Gustav Orbring