Med 1:04:56 gjorde Mustafa Mohamed sin snabbaste första halva hittills i ett maratonlopp. Foto: Daniel Norberg

Med 1:04:56 gjorde Mustafa Mohamed sin snabbaste första halva hittills i ett maratonlopp. Foto: Daniel Norberg

Musse spände bågen i New York

NOV
03

Det var utmärkta förhållanden med knappt tio grader och sol när TCS New York City Marathon genomfördes på söndagsförmiddagen lokal tid. Mustafa Mohamed gjorde sin första start i det berömda loppet och satsade som aldrig förr. Han följde tätklungan på 15-talet man i halva loppet som han efter 30:34 på 10 km och 45:47 på 15 km passerade på 1:04:56 – hans klart snabbaste öppning.
     Men andra halvan fick han springa mycket själv, tröttnade ordentligt sista milen och kom till slut i mål som 25:a på 2:19:41. Tiden är Musses första under 2:20 på fem år (sedan EM i Zürich 2014) och bästa svenska tiden i New York Marathon på 28 år.
     – Vilken upplevelse! Visst hade jag kunnat öppna lugnare och troligtvis fått några placeringar bättre och sprungit några minuter fortare, men jag är hyfsat nöjd ändå, skriver Musse på Instagram.
     – Halvvägs trodde jag att 2:15 var möjligt men den höga farten i utförsbackarna och betongen gjorde att framsidan av låren tog slut och sista 7 km blev tuffa. Jag nådde i alla fall mitt mål att bli topp-3 i M40-klassen där jag slutade tvåa.
     Vann loppet gjorde Kenyas Geoffrey Kamworor på 2:08:13 medan hans landsmaninna Joyciline Jepkosgei vann damklassen på 2:22:38 i sin debut på distansen.
     Mustafa var i riktigt bra form i vintras då han gjorde 1:03:02 på halvmaraton – nästpers och bara 22 sekunder från det sju år gamla personliga rekordet. Så sent som i september vann han Ramboll Stockholm Halvmarathon på 1:03:44 men två förkylningar under hösten höll tillbaka formen så han var inte i allra bästa slag i New York.
     Musse, som nu gjorde sin elfte mara, förbättrade sitt årsbästa från Asics Stockholm Marathon i juni med knappt 1.5 minut. Totalt har 23 svenskar gjort under 2:30 så här långt i år vilket är den högsta siffran på många år.
     Resultaten
     Musses mellantider
     De bästa svenska tiderna i New York Marathon
     /Jonas Hedman