En av många framgångar för Tureberg var lag-USM-silvret i Uppsala i stenhård kamp med Malmö AI. Båda stannade på 128 p och MAI vann på fler grensegrar (5–3). Foto: Anita Billing

En av många framgångar för Tureberg var lag-USM-silvret i Uppsala i stenhård kamp med Malmö AI. Båda stannade på 128 p och MAI vann på fler grensegrar (5–3). Foto: Anita Billing

Lysande ungdomsår för Tureberg

OKT
29

När de sex främsta i årets alla SM för seniorer, juniorer och ungdomar summerades efter terräng-SM i Umeå slutade Turebergs FK sexa – en placering lägre än i fjol. Men på ungdomssidan mer än fördubblade de poängen och var klart bäst med 82 poäng – 14 fler än tvåan MAI. Totalt tog ”Turan” hela 59 topp-6-placeringar i åldrarna 15–17 år varav 31 medaljer fördelat på 10 guld, 12 silver och 9 brons.
     – Jättekul! Vi har analyserat SM-poängtabellen och konstaterar att den satsning vi gjorde med att bl a anställa Lisa Hannula som ungdomsansvarig 2011 nu bär frukt. Det är en långsiktig satsning där antalet medlemmar vuxit från femhundra till tolvhundra och merparten av dem är barn och ungdomar, säger Thomas Waldetoft som är klubbchef i Tureberg.
     Lisa slutade som anställd 2017 och idag är det Sofia Jäger Stenberg, Thomas Hirvonen och Mia Hällefors som gör viktiga insatser på bl a ungdomssidan. Sofia jobbar halvtid som kanslist och ungdomsansvarig, Thomas arbetar 80 procent som träningssamordnare och 20 procent som tränare medan Mia Hällefors är ideell ledare och ansvarig för idrottsutskottet.
     – De gör att jättebra jobb! Tidigare hade vi nio år som gräns för de yngsta men sedan några år ta vi även in sjuåringar i verksamheten. Vi har 57 träningsgrupper för åldrarna 7–17 år med 25-30 i varje – totalt drygt sexhundra – som tas om hand av drygt tvåhundra ungdomstränare/ledare, säger Thomas.
     
     Framgångsrika killar i 16-17-årsklaserna
     Bland de 31 USM-medaljerna som hemfördes under 2019 finns tio guld fördelade på mångkamparen Elliot Duvert (fyra segrar i P16), Jesper Ahlin (dubbla kulsegrar i P16), Emil Johansson (dubbla 400 m-titlar i P16), Karl Ludvik (P16-guld i vikt) och F17-laget på 3x800 m med Tove Karlsson, Elvira Bredin och Linnéa Ericsson Bäckvall. Emil och Jesper var även med i europeiska ungdoms-OS i Baku där de tog guld på 400 m respektive brons i kula.
     När det gäller fördelningen av USM-medaljerna noterar man en imponerande bredd med pallplaceringar i alla grengrupper – sprint, medeldistans, långdistans, häck, hopp, kast, mångamp och stafett. Dessutom silver i lag-USM.
     – Många av ungdomsframgångarna har kommit i kast och ska jag lyfta fram någon tränare så får det bli Thomas Hirvonen. Han ansvarar för 10–12 kastare men hjälper till även neråt i åldrarna vilket är värdefullt.
     – Förutom en bra organisation med många ungdomstränare så betyder det mycket att vi numera har all träning samlad på ett ställe. Tillkomsten av Sollentunahallen gör att vi kan hålla till på hemmaplan året runt med såväl träning som våra egna tävlingsarrangemang.
     – Utomhus är det utrymmesmässigt i stort sett inga begränsningar för hur många ungdomar vi kan ta emot på Sollentunavallen. Men inomhus har vi snart nått taket, hallen är i det närmaste fullbokad.
     Turebergs alla topp-6-placeringar i USM 2019
     Alla 122 föreningarna som tog SM-poäng på ungdomssidan
     Slutställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman