Dan Välitalo, Johan Steene och Maria Jansson representerade Sverige på VM 24h i helgen. Foto: Ultradistans.se

Dan Välitalo, Johan Steene och Maria Jansson representerade Sverige på VM 24h i helgen. Foto: Ultradistans.se

Tufft för VM-löparna i hettan

OKT
28

Det visade sig bli närmast extrema förhållanden för det svenska landslaget nere i Albi i södra Frankrike under VM i 24-timmarslöpning som avverkades i helgen.
     Dryga 25 grader i skuggan kan tyckas låta ganska milt, men lägg till stekande sol och en bana som bitvis går mellan täta husväggar, så blir det fort väldigt tufft – i synnerhet i ett lopp som pågår i 24 timmar. Och det gick ut över de svenska prestationerna.
     – De är väldigt besvikna. Ingen av dem gjorde en prestation som vi hoppats på och förväntat oss, säger landslagsledaren Andreas Falk på vägen till flygplatsen.
     – Vissa partier blev som grytor mellan husen, det blev väldigt varmt. Då hade vi ändå verkligen förberett oss med is och annat för att blöta, kyla och skydda våra löpare. Men sätter man upp en hög fart kostar det mer, och det kunde man se över hela startfältet, säger han.
     
     Välitalo bästa svensk
     Den som stod emot hettan bäst var Dan Välitalo. Halvvägs låg han på en 74:e plats med 120 874 meter sprungna – andra halvan klättrade han nästan 20 placeringar och slutade på en 56:e plats på 216 km och 788 meter. Han blev därmed bästa svensk. Maria Jansson och Johan Steene hade det tuffare. Maria mådde väldigt dåligt i värmen och fick till slut bryta halvvägs när hon insåg att det inte skulle bli någon placering hon var nöjd med. Johan körde istället taktiken att gå och lägga sig och sova en timme för att försöka bryta trenden, han fullföljde sedan och slutade på 85:e plats med 204 km och 75 meter.
     –Att lägga sig och sova under ett lopp hör verkligen inte till vanligheterna, men det är ett sätt att få kroppen att lugna ner sig. Men de mår nu bra alla tre, de har ju inte sprungit så långt som de räknat med så de haltar knappt, säger Andreas.
     /Gustav Orbring