Ett av MAI:s 32 SM-guld 2019 kom i M22 3x800 m på Stockholms Stadion tack vare fr v Daniel Lundborg, Warsame Doley och Abubakar Abdullahi. Den sistnämnde tog även SM-silver på 1500 m i Karlstad.

Ett av MAI:s 32 SM-guld 2019 kom i M22 3x800 m på Stockholms Stadion tack vare fr v Daniel Lundborg, Warsame Doley och Abubakar Abdullahi. Den sistnämnde tog även SM-silver på 1500 m i Karlstad.
Foto: Deca Text & Bild

”Vi hade marginalerna på vår sida”

OKT
25

När 2019 års SM-tävlingar summeras kan Malmö AI se tillbaka på ett lysande år med 24 SM-medaljer plus ytterligare 52 för juniorer och ungdomar. Dessutom seger i SM-pokalen, manliga Standaret och lag-USM.
     SM-pokalen hemfördes med blott åtta poäng före Hässelby och Spårvägen, manliga standaret med 1.5 p och i lag-USM landade man på samma poäng som Tureberg men vann tack vare fler grensegrar.
     – Ja, det var väldigt spännande i de här lagtävlingarna. Standarsegern i Karlstad avgjordes i manliga stavhoppet där Magnus Herstedt slutade sexa på 4.75. Och på lag-USM i Uppsala vann tjejerna sista grenen 4x100 m och lyckades ta in de nödvändiga fyra poängen, säger MAI:s klubbchef Mikael Wirstedt.
     – Inför avgörandet av SM-pokalen på terrängen i Umeå visste vi att Hässelby och Spårvägen skulle ta in mycket på den ganska stora ledning vi hade. Vi hade tyvärr väldigt få löpare att ställa på benen och till slut blev det så att vi inte tog några poäng alls. Men skönt att hålla undan ändå och vinna SM-pokalen för andra året i rad, säger Mikael.
     Det kan tilläggas att MAI samlade ihop mest SM-poäng även 2017 då poängen inte var viktad för juniorer och ungdomar.
     
     Jämn fördelning mellan män och kvinnor
     Det var jämnare i toppen av SM-pokalen i år och MAI:s totalpoäng var också lägre jämfört med 2018 – 381 mot 406.
     – 2018 var ett toppår för oss med hela 99 medaljer medan detta var mer av ett normalår. Vi hade lika många aktiva bland de sex bästa men färre medaljer. Fördelningen av antalet topp-6-placeringar är jämn mellan män och kvinnor – 70–66 – och jag noterar att de grupper som tog mest poäng var manliga seniorer och kvinnliga juniorer.
     
     ”Abubakar stod för ett härligt lyft”
     En av många bra SM-insatser som Mikael gärna lyfter fram är 20-åriga medeldistansaren Abubakar Abdullahi.
     – Han jagade U23-EM-kvalgränsen på 1500 m till Gävle och till slut fattades mindre än en sekund sedan han näst sista kvaldagen satt personligt rekord med 3:46.91. Men sedan lossnade det och Abubakar tog SM-silver i Karlstad på 3:43.63 och bidrog till vår Standarseger.
     Om MAI kan vinna SM-pokalen för tredje året i rad 2020 återstår att se. Klart är dock att man fortsätter att satsa på lagtävlingarna.
     – Vi har ju numera både manliga och kvinnliga serielag och herrarna är i maj med och kvalar till Lag-SM-finalen sedan att lag dragit sig ur. Målet är att nå final och på sikt att ta medalj.
     – Angående SM-pokalen så blir det tuffare och tuffare att vinna igen men vi ska göra vad vi kan nästa år, avslutar Mikael.
     Slutställning SM-pokalen 2019 med alla 162 föreningar som tog poäng
     /Jonas Hedman