VM-debutanten Wictor var den svensk som gick mest plus genom att klättra 13 placeringar från 32:a till 19:e.

VM-debutanten Wictor var den svensk som gick mest plus genom att klättra 13 placeringar från 32:a till 19:e.
Foto: Deca Text & Bild

VM-facit: Klart + mot ”Pappers-VM”

OKT
08

Man kan utvärdera ett VM på olika sätt. Det mest självklara är förstås det ”absoluta”, dvs att räkna medaljer och andra topplaceringar och jämföra det med andra länder i mästerskapet och med Sveriges eget facit i tidigare mästerskap.
     Men det kan också vara intresset med en ”relativ” utvärdering där man mäter hur bra de aktiva i truppen lyckades prestera på mästerskapet relativt deras resp utgångsläge.
     Några dagar före VM tittade friidrott.se på Sveriges ”Pappers-VM”, dvs på hur det skulle gå för svensk friidrott om utfallet följde årsbästastatistiken. Vi konstaterade då att vi hade två i truppen på medaljnivå – Daniel Ståhl och Mondo Duplantis – och ytterligare åtta i intervallet 7-13.
     Nu har vi facit och kan konstatera att utfallet blev nästan identiskt: Två medaljer – genom just Daniel och Mondo – och ytterligare sju som placerade sig i intervallet 6-14. Och då skall man veta att på förhand 8:e rankade Melker Svärd Jacobsson avstod start i Doha p g a skadekänning.
     70 procent gick plus
     Totalt sett gick svenskarna som tävlade inne på Khalifa-stadion klart plus på statistiken: 12 av 17 (ca 70 %) överträffade – eller matchade (det var ju svårt för Daniel att förbättra sin statistikranking som 1:a ...) – nämligen sin pappersplacering. Så det var faktiskt bara fem som fick en lägre placering i verkligheten än den statistiska.
     En illustration: Wictor Petersson var inte bara yngst i kultävlingen utan också nr 32 av 34 på årsbästa. I verkligheten blev han nr 19 av 34 i vad som kom att bli tidernas vassaste kvaltävling. Bland de besegrade fanns en 22m-man och tre med årsbästa runt 21½!
     Andra rejäla plusvarianter var förstås 1500m-löparna Kalle Berglund och Yolanda Ngarambe. Kalle gick från utgångsläget som nr 20 till att bli 9:a i finalen medan Yolanda kom till Doha som nr 22 för att sedan vara bara två placeringar (och knappa två sekunder) från en av de 12 finalplatserna.
     Anm: Landsvägsloppen har inte tagits med i analysen eftersom de nominella tiderna där styrs så kraftigt av banans karaktär och inte minst väderbetingelserna. Den här gången var ju dessutom vädret minst sagt extremt.
     / A. Lennart Julin