Kim Amb tog Sveriges främsta spjutplacering i ett globalt mästerskap på 24 år.

Kim Amb tog Sveriges främsta spjutplacering i ett globalt mästerskap på 24 år.
Foto: Deca Text & Bild

VM: Kim åtta i spjutfinalen

OKT
06

Siste svensk på banan på VM i Doha var Kim Amb som utan att få till resultatmässigt nådde sin bästa placering i ett globalt mästerskap. Efter tiondeplats i Moskva-VM 2013 och elfte i Peking 2015 slutade han nu åtta på 80.42 – Sveriges bästa spjutplacering i VM/OS på 24 år. Vann gjorde Grenadas Anderson Peters på 86.89 med Lassi Etelätalo fyra på 82.49 som därmed tog Finlands bästa placering i detta mästerskap.
     – Tyvärr ingen vidare kastning idag. Det fanns en bra chans till medalj, synd bara att jag inte tog den. Det kändes bra på uppvärmningen men sedan hittade jag inte känslan, säger Kim till SVT.
     – Men jag har haft en fantastisk säsong och detta är bästa året i mitt liv. Jag har blivit pappa, satt personbästa och blivit åtta i VM.
     
     85.37 räckte för brons
     Finalen genomfördes dagen efter kvalet och flera kastare var uppenbarligen slitna för det blev en beskedligare resultatnivå än normalt i VM. För brons räckte 85.37 vilket var en knapp halvmeter kortare än Kims månadsgamla personliga rekord.
     Kim kastade som nummer tio och inledde med 78.93 som gav sjunde plats efter första omgånen, ökade till 80.42 i andra och gick upp som sjua men petades ner en placering av tjeckiens Vadljech. Tredje resulterade i 78.51 och därefter följde en nervös väntan på 89 m-mannen Cheng Chao-Tsuns tredje kast som skulle avgöra om Kim skulle gå till slutfinal och få ytterligare tre kast. Det blev misslyckat – mätte bara 77 meter – och Kim var vidare.
     De tre avslutande kasten blev inte lyckade och hamnade alla kring 76-78 meter av vilka de två sistnämnda resulterade i röd flagg.
     – Jag har ingen riktig förklaring till varför tekniken inte stämde. Men så här är det ibland i spjut, det är små tekniska detaljer som kan göra stor skillnad resultatmässigt och idag hade jag inte marginalerna på min sida, säger Kim.
     Åttondeplatsen är hans främsta insats hittills i ett globalt mästerskap. I EM är bästa placeringen sjundeplatser från Helsingfors 2012 och Amsterdam 2016. Senaste en svensk nådde en bättre spjutplacering i ett VM/OS var VM i Göteborg 1995 då Dag Wennlund slutade femma på 82.04.
     Resultaten
     /Jonas Hedman