Perseus Karlström tog Sveriges första globala mästerskapsmedalj på 20 km genom tiderna.

Perseus Karlström tog Sveriges första globala mästerskapsmedalj på 20 km genom tiderna.
Foto: Deca Text & Bild

Grattis till VM-bronset, Perseus!

OKT
05

Gång har ett eget förbund i Sverige men ingår internationellt i friidrotten och på mästerskap ställer Sverige upp med en gemensam trupp. Svenska gång- och vandrarförbundet har haft fina framgångar på VM i Doha där Perseus Karlströms brons på 20 km på fredagskvällen sticker ut.
     I den 32-gradiga värmen var Perseus, som tävlar för Eskilstuna Friidrott, ensam tvåa 15-talet sekunder bakom ledande japanen Toshikazu Yamanishi de sista sju kilometerna. På slutkilometern fick han släppa förbi ryssen Vasilij Mizinov men slutade trea på 1:27:00 – 11 sekunder från silver och 26 från guld. Av de sex första var det bara Mizinov som fick en varning.
     
     Första svenska VM-medaljen
     Medaljen är Sveriges första genom tiderna i ett globalt mästerskap på 20 km gång som haft VM-status sedan 1983 och funnits på OS-programmet sedan 1956. Bästa svenska tvåmilsplaceringen i OS/VM är John Ljunggrens fjärdeplats i Melbourne-OS 1956. Senaste manliga globala mästerskapsmedaljen oavsett distans är Bo Gustafssons silver på 50 km i Los Angeles-OS 1984. På damsidan är Madelein Svensson bäst med VM-silver på 10 km från Tokyo 1991.
     – Helt galet, jag är så otroligt glad och stolt. Jag har aldrig lyckats i ett mästerskap tidigare men nu stämde det. Mizinov var för stark på slutet men bronset betyder oerhört mycket för mig, säger en tårögd Perseus till SVT.
     Även hans fem år äldre bror Anatole Ibáñez har gjort karriärens hittills bästa prestation i detta mästerskap då han förra helgen slutade tolva på 50 km.
     Resultat
     20 km gång
     50 km gång
     Läs mer på Svenska gång- och vandrarförbundets hemsida
     /Jonas Hedman