23:a enligt årsbästa på de 3:34.89 som han gjorde här som vinnare på Göteborg GP.

23:a enligt årsbästa på de 3:34.89 som han gjorde här som vinnare på Göteborg GP.
Foto: Deca Text & Bild

4 dagar kvar: Svenska "pappers-VM"

SEP
23

Kör man ett ”pappers-VM” med utgångspunkt från arrangörens anmälningslistor sorterade i årsbästaordning (där även inomhusresultat tagits med) så har svensk friidrott totalt tio namn på topp-13:
     1:a Daniel Ståhl, 3:a Armand Duplantis, 7:a Angelica Bengtsson, 8:a Fanny Roos & Melker Svärd Jacobsson, 10:a Erika Kinsey & Michaela Meijer, 12:a Simon Pettersson, 13:e Thobias Montler & Kim Amb.
     Inga överraskande namn förstås och man kan konstatera att det ännu en gång är i hopp (sex) och kast (fyra) som vi ser ut att kunna hävda oss bäst.
     Årsbästastatistik säger inte allt
     Vad gäller våra fyra medeldistanslöpare – Andreas Kramer, Kalle Berglund, Yolanda Ngarambe och Lovisa Lindh – ligger alla i intervallet 20-30 vad gäller årsbästa. Men där vet vi samtidigt att årsbästatider från harade galalopp inte alltid speciellt väl återspeglar kapaciteten i mästerskapslopp.
     En tydlig illustration ges av manliga 1500m där Kalle Berglund satte sitt årsbästa/pers som vinnare i FGP Göteborg medan 17 av de 22 som är före honom i statistiken gjorde sina årsbästan i något av de tre Diamond League-loppen i Lausanne, Monaco eller Paris – lopp som Kalle inte kom in i.
     13 av 22 gjorde därför sina topptider i lopp där de kom mellan 6:e och 12:e plats. Säger verkligen 3:33 som 11:a i ett lopp som vinns på 3:30 att man – när det blir man-mot-man i ett mästerskap - är vassare än en som har 3:34 som vinnare?
     / A. Lennart Julin