Foto: Deca Text & Bild

Minsk: Dröm-19 för Fanny!

SEP
10

Fanny Roos kom till Minsk med en säsong där hon verkligen etablerat sig på den storinternationella scenen: I fyra Dimaond League galor och Lag-EM hade hon snittat 18.55 och tagit två 3:e platser i DL och kommit 2:a i Lag-EM.
     Men dagens insats i Minsk var ändå hennes i särklass bästa i många avseenden! Inte bara därför att hon lyfte det personliga rekordet - tillika det svenska rekordet - med nästan två decimeter och passerade drömgränsen 19 meter.
     Nej, kanske allra mest för hur bra hon "tävlade": Efter en misslyckad öppningsstöt (16.78) slog hon till med nästperset 18.79 i andra och ledde hela tävlingen efter två omgångar. Sedan följde två "normalstötar" på 18.41 och 18.48 och en sämre som hon trampade på.
     Rekordet kom i sista stöten!
     Med en stöt kvar låg Fanny 4:a - då kom "Träffen med stort T": Kulan flög förbi 19m-linjen till 19.06 och Fanny klättrade upp på 2:a platsen i detta "lilla VM-genrep"!
     Bara likaså jättepersande amerikanskan Ewen (19.47) placerade sig före och bland de besegrade fanns 2:an/4:an från DL-finalen i Zürich, 1:orna på IVM och EM i fjol plus regerande OS-ettan!
     / A. Lennart Julin