Projektstöd IF - nya Idrottslyftet

FEB
26


     
     Vi har nu öppnat upp för ansökningar för det som numera heter Projektstöd IF. Idrottslyftsprogrammet i sin helhet är avslutat fr.o.m. 2020-01-01.
     Ni kan ansöka om projektstöd från Svensk Friidrott för kostnader för friidrottsspecifika utbildningar samt för projekt som utvecklar er Friidrottsförening. Det finns även idrottsmedel att söka från era respektive RF-SISU distrikt, tex RF-SISU Småland.
     För att underlätta ansökningsprocessen för er föreningar så har vi i år tagit fram tre manualer, en för respektive ansökningsområde. Länkar till manualerna hittar ni nedan:
     - Projektstöd IF Barn och Ungdom
     - Projektstöd IF Utbildning
     - Projektstöd IF - RF-SISU Distrikt
     /Marie-Louise Dahlberg

Löprundan – för dig som leder
eller vill leda löpargrupper

FEB
26

20-21 mars arrangerar Svensk Friidrott nätverksträffen Löprundan i Jönköping. Träffen är en fortbildning för er som leder en löpargrupp eller planerar att starta upp en sådan.
     Under två dagar får ni möjligheten att inspireras, byta erfarenheter och träna ihop med experter på området. Bland annat kommer löparprofilerna BG Nilensjö och Tony Hatefnejad hålla i pass som ni kan ta med vidare in i motionsgruppen. Ni kommer ha möjlighet att ingå i diskussioner om löpteknik och hur man leder och motiverar en grupp.
     Läs mer och anmäl er här.
     /Gustav Orbring

Guld i tresteg på nytt personligt inomhusrekord för Rebecka Abrahamsson får symbolisera Örgryte IS stora lyft i inne-SM i Växjö.

Guld i tresteg på nytt personligt inomhusrekord för Rebecka Abrahamsson får symbolisera Örgryte IS stora lyft i inne-SM i Växjö.
Foto: Deca Text & Bild

SM-pokalen: Örgryte gick mest plus

FEB
25

Inne-SM i Växjö blev en fin framgång för Örgryte IS som var den förening som gick mest plus poängmässigt i SM-pokalen där de sex bästa räknas i varje gren. En jämförelse med ISM i Norrköping året före visar att Göteborgs-klubben tog 18 poäng mer nu (44 mot 26) och klättrade från sjätte till tredje plats.
     Detta tack vare tre guld, ett silver och tre brons där segrarna kom i tresteg (Rebecka Abrahamsson), 200 m (Carl Bengtström) och stav (Melker Svärd Jacobsson). Rebecka förbättrade sitt innepers till 13.31 – bara en centimeter från totalperset – och är nu sjua genom tiderna. Ett annat utropstecken var längdfyran Jenny Lestander som förbättrade sitt totalpers med hela 16 centimeter till 6.17 och bara var två centimeter från brons. Totalt hade ÖIS tio placeringar bland de sex främsta.
     
     Plus också för Turan och Hälle
     Ett tydligt plus jämfört med 2019 visade även Tureberg och Hälle (båda +14), KFUM Örebro (+13) liksom Hammarby (+11) och Upsala (+8). Turan blev mesta guldklubb med fyra förstaplatser samt ett silver där segrarna togs av Emil Johansson (400 m), Andreas Almgren (svenskt inomhusrekord på 3000 m), Hanna Hermansson (1500 m plus silver på 3000 m) samt Bianca Salming (höjd).
     Bland Upsalas nio topp-6-placeringar märks en medalj – Oskar Lundqvists brons i höjd – samt två fjärdeplatser. En av dessa togs i kula av JEM-fyran i diskus, Caisa-Marie Lindfors, som förbättrade sitt personliga rekord fyra gånger om med totalt över metern till 15.73. Det placerar henne elva på den svenska genom-tiderna-listan.
     
     Spårvägen bästa ISM-klubb
     Trots ett tapp på hela 15 poäng jämfört med 2019 blev Spårvägen bästa klubb totalt med 65 p tack vare elva medaljer – tre guld, tre silver och fem brons. Helgens tyngsta poängplockare var Moa Hjelmer med guld på både 200 och 400 medan Elias Håkansson stod för det tredje i vikt.
     Tvåa var Hässelby med 62 (två guld, fyra silver och tre brons) och delad trea med Örgryte på 44 p slutade Ullevi (ett guld, tre silver och ett brons). Spårvägens 16 topp-6-placeringar.
     Efter mångkamps-SM och stora ISM leder Hässelby klart på 101 poäng före Spårvägen 65 och Tureberg 48. Nästa SM-tävling är IJSM-IUSM17 i Göteborg kommande helg som Friidrottskanalen sänder.
     • De 47 föreningarna som tog poäng i Växjö
     • Aktuell ställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman

Ny ledare för ungdomslandslaget:
Mikael Wennolf

Mikael Wennolf ny landslagsledare
FEB
25

Mikael Wennolf tar över som landslagsledare för U18-landslaget efter Karin Olsson Westergren. Karin går vidare upp till U20-landslaget, medan Rafael Askros tar över U23-laget.
     "Mikael har en egen karriär som landslagssprinter, är verksam tränare i Lund och med sin ledarerfarenhet från den civila karriären känns han som ett klockrent val. Mikales första trupp blir till U20 EM i Rieti, Italien i juli och sedan Ungdomsfinnkampen i Tampere i september", säger SFIF:s tillförordnade sportchef Dejan Mirkovic.
     /Gustav Orbring

Påminnelse: Så kan din förening prenumerera på sin klubbstatistik

FEB
25

Detta kommer att bli möjligt i och med det nya resultat- och statistiksystemet som tas i bruk senare i år. Informationsmöten om detta äger rum i Stockholm resp Lund i början av mars och Göteborg två veckor senare.
     Sista anmälningsdag för Stockholm och Lund är på torsdag 27 resp fredag 28 mars.
     All info inklusive anmälan
     /Jonas Hedman

Inne-SM, svenska rekord och 6 m

FEB
24

Det var en händelserik helg med inne-SM i Växjö som resulterade i fem mästerskapsrekord inklusive ett svenskt inomhusrekord. Det var också svenskar som presterade på högsta nivå ute i Europa.
     • Femte raka 6 m-tävlingen för Armand Duplantis
     • Svenskt rekord i maraton av Mustafa Mohamed
     • Jättehopp av Thobias Montler
     • Sensationellt svenskt rekord av Andreas Almgren
     • Wictor Petersson 35 cm från svenskt rekord i kula
     • Dubbla mästerskapsrekord av Angelica Bengtsson
     /Jonas Hedman

SM-helgens mesta vinnare var Moa Hjelmer som tog guld på 200 och 400 m inom loppet av mindre än en timme.

SM-helgens mesta vinnare var Moa Hjelmer som tog guld på 200 och 400 m inom loppet av mindre än en timme.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Lysande dubbel av Moa

FEB
23

Andra dagen av ISM i Växjö innehöll härliga guldstrider och en lång rad personliga rekord. Det internationellt bästa var Thobias Montlers mästerskapsrekord i längd – 8.22 – som bara var åtta centimeter från Michel Tornéus fem år gamla svenska inomhusrekord. En imponerande prestation stod även Spårvägens Moa Hjelmer för som vann 200 och 400 m inom loppet av mindre än en timme och därmed blev helgens enda dubbelvinnare.
     För ett år sedan tog Moa silver på båda 200 och 400 m inom loppet av en dryg timme. I Växjö gjorde hon på nytt den tuffa dubbeln och nu gick det ännu bättre.
     Med svenska årsbästat 23.70 i 200 m-försöken på lördagen var hon snabbast av alla och fick den förmånliga bana sex i finalen. Men i andra kurvan var regerande mästarinnan Lisa Lilja ikapp och förbi. På upploppet kom Moas 400 m-uthållighet väl till pass och hon kom ikapp och förbi till seger på 23.52. Det är faktiskt hennes näst bästa tid inomhus – bara två tiondelar bakom det sju år gamla personliga rekordet från ISM i Norrköping 2013. Guldet var Moas andra på 200 m inomhus och det första på elva år.
     Silvret tog Lisa på personliga rekordet 23.62 (sexa genom tiderna) medan bronset gick till Elin Östlund på 23.74 som förbättrade sitt pers från försöken och nu är ensam nia genom tiderna.
     Att det var en bra final förstår man också av att det var första gången tre svenskor sprang under 24 sekunder i samma lopp.
     
     Ledning från start till mål på 400 m
     Mindre än en timmes senare var det dags för 400 m-final där Moa direkt tog kommandot och ledde med tre meter vid varvningen (24.8).
     I utgången ur sista kurvan närmade sig Matilda Hellqvist, Lovisa Linde och Klara Helander men Moa hade hade märkligt nog krafter kvar och vann med tre tiondelar på 54.53. Bara tre hundradelar från hennes eget årsbästa. Därmed förvandlades dubbla ISM-silver 2019 till dubbla ISM-guld 2020!
     Silvret till Matilda på 54.83 och bronset till Lovisa Linde på perset 55.31. Sitt hittills bästa 400 m-lopp gjorde även fyran Klara Helander från Upsala med 55.58.
     /Jonas Hedman

ISM2: Nytt personbästa av Max

MAI:s Max Hrelja motsvarade favorittrycket på 60 m häck och var snabbast i såväl försök (7.84) och final (7.75). Sistnämnda tid innebar att en hundrad...

ISM2: Första höjdtiteln för Bianca

I kvinnliga höjdfinalen hoppade fyra tjejer på 1.85 – Louise Ekman, Maja Nilsson, Sofie Skoog och Bianca Salming – av vilka de två sistnämnda klarade....

ISM2: Äntligen guld för Elias

Spårvägens Elias Håkansson flyttade från Göteborg till Växjö för tio dagar sedan och firade det med att bli svensk mästare för andra gången. Första gå...

ISM2: Seger och pers för Rebecka

Trestegsfinalen blev riktigt kul där fem av de åtta första personligt rekord inklusive medaljtrion. Ledningen växlade flera gånger och det blev till s...

ISM2: Bengtström vinnare till slut

I 200 m-finalen tjuvstartade MAI:s Kasper Kadestål vilket resulterade i rött kort. Men han fick springa under protest och var först i mål på lysande 2...

ISM2: Tredje guldet för Rogestedt

Manliga 1500 m-finalen fick ordentlig fart efter 950 meter då Johan Rogestest övertog frontpositionen och höjde farten ordentligt. Västerås Efrem Brha...

Såååå nära ett tredje världsrekord

Armand ”Mondo” Duplantis gjorde i franske Clermont-Ferrand på söndagseftermiddagen sin femte och sista stavtävling för säsongen. Det resulterade i fem...

ISM2: Kramer gick för rekordet

På inne-SM i Växjö 2017 satte Andreas Kramer nytt mästerskapsrekord på 800 m med 1:47.61 efter en oförglömlig hundradelsstrid med Kalle Berglund. På s...

Fler nyheter