Olle Walleräng drar före slutliga vinnaren Mustafa Mohamed och Ebba Tulu Chala.

Olle Walleräng drar före slutliga vinnaren Mustafa Mohamed och Ebba Tulu Chala.
Foto: Deca Text & Bild

Musse snabbast på Stockholms gator

 7 sep, 2019.I Ramboll Stockholm Halvmarathon stod Mustafa Mohamed åter som vinnare efter utmärkta 1:03:44 som är en av de bästa tider som noterats i loppet som har start på Strömbron framför Slottet och målgång på Norrbro några hundra meter därifrån.
     – Det blev en förvånansvärt bra tid. Jag hade 1:04:37 ifjol och trodde att jag skulle kunna springa fortare, men inte så mycket snabbare eftersom det var blåsigare nu. Men Olle, som är i väldigt bra form, drog på i bra tempo och det var bara att tacka och ta emot och hänga med, säger Musse som nu upprepade segern från 2016.
     – Jag hade någon svacka ibland, då det var kämpigt att hänga med, men som tur var kom jag ur dem, säger Hälle-löparen.
     Snabbast iväg var dock Spårvägens Robel Fsiha, som i vintras gjorde 1:01:18, och nu direkt gick loss från start och ledde med närmare hundra meter innan han fångades in före milpasseringen (29:49). Han fick problem med ena hälsenan efter 6-7 km och bröt vid 11.5.
     Därefter bestod tätklungan av tre man – Musse, Huddinges Ebba Tulu Chala och Spårvägens Olle Walleräng som stod för merparten av dragjobbet. De passerade 15 km på 45:17 och strax efter släppte Ebba. Ytterligare lite senare rann Musse ifrån Olle i en nerförsbacke och hade som mest 30-talet meters ledning. Det avståndet minskade på slutet och blev i mål blott tre sekunder.
     
     Pers med nära minuten för Olle
     I fjol skilde två sekunder mellan Musse och Olle då de gjorde upp om andraplatsen bakom Adhanom Abraha och i år var avståndet i princip detsamma med samma ordningsföljd. För Olle var 1:03:47 en persförbättring med 50 sekunder från fjolårets lopp medan trean Ebba med sina 1:04:33 var 26 från det pers han satte i GöteborgsVarvet 2018.
     Så här långt i år har halvdussinet svenskar gjort under 1:04 vilket aldrig hänt tidigare.
     
     Suverän seger för Johanna
     I damklassen ledde Motalas Johanna Eriksson hela vägen och vann med nära 1.5 minut på 1:15:51 – 20 sekunder snabbare än fjolårets andraplats och 39 sekunder från det personliga rekordet från Barcelona i februari. Tvåan Charlotte Andersson från IFK Umeå förbättrade sitt personliga rekord med 1.5 minut till 1:17:16. Femma blev trefaldiga SM-vinnaren i maraton, Spårvägens Mikaela Arfwedson (tidigare Larsson), som nöjde sig med 1:19:21 eftersom hon är gravid i femte månaden.
     13.200 löpare var anmälda till årets Ramboll Stockholm Halvmarathon vilket är drygt tusen fler än i fjol.
     Resultaten
     /Jonas Hedman