Stort fokus under blandade heatet för K35 och K40 på 1500m.

Stort fokus under blandade heatet för K35 och K40 på 1500m.
Foto: Tomas Bengtsson

Rekordstort deltagande i veteran-SM

AUG
20

Aldrig tidigare har så många deltagit i ett veteran-SM i friidrott som under den gångna helgens mästerskap på Källbrinks IP i Huddinge. Närmare 700 personer från 180 föreningar gjorde under tre tävlingsdagar över 2100 starter - och det är drygt 500 fler än någonsin tidigare.
      - Det var ett väldigt lyckat arrangemang i år, av många anledningar, kommenterade veterankommitténs Anna Ek efteråt. Det stora deltagarantalet, stämningen och att arrangemanget var proffsigt. Bland annat hade arrangören Huddinge AIS investerat i lasermätning på kastgrenarna och det var väldigt uppskattat. Man hade också läkare på plats alla dagar och projektet 08fri.Masters erbjöd gratis idrottsmassage hela helgen vilket var en fantastisk service för de tävlande, menade Anna Ek.

Läs mer Läs mer...

SM-pokalen: Hässelby plockar in

AUG
19

Den gångna helgen var Malmö AI och Hässelby några av de klubbar som tog poäng på Lag-USM i Uppsala. Men det var Hässelbys Fredrik Samuelssons sju poäng som vinnare av tiokamps-SM i Falun som verkligen krympte avståndet i totalen i jakten på SM-pokalen.
     I sammandraget skiljer det nu bara 2.5 poäng mellan MAI och Hässelby när tre SM-tävlingar återstår – Friidrotts-SM, JSM-USM mångkamp och terräng-SM i oktober. Kommer avgörandet redan på Friidrotts-SM i Karlstad om knappt två veckor då 792 poäng står på spel?
     Aktuell ställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman

Kinsey, Ståhl och Duplantis klara för Finnkampen på hemmaplan.

Kinsey, Ståhl och Duplantis klara för Finnkampen på hemmaplan.
Foto: Deca Text & Bild

17 (!) VM-svenskar till Finnkampen:
”Kommer bidra till grym stämning”

AUG
19

Näst intill samtliga svenskar som hittills ingår i truppen till VM i Doha finns med i truppen till Finnkampen på Stockholms Stadion i helgen. Vi hittar inte mindre än sex som är topp tio på världsrankingen: Daniel Ståhl (1:a), Armand Duplantis (2:a), Erika Kinsey (3:a), Thobias Montler (6:a), Fanny Roos (7:a) och Angelica Bengtsson (10:a). Det blir med andra ord en Finnkamp med rejäl stjärnglans.
     – Det kommer bli mycket spännande matcher då jag känner att även Finland har friidrottare av hög internationell klass. Roligt också att många av våra VM-klara ställer upp och gör dubblar, som Yolanda Ngarambe, Fanny Roos, Tilde Johansson och Erika Kinsey, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     – Våra kanske två största världsstjärnor i form av Daniel Ståhl och Armand Duplantis kommer givetvis också bidra till en grym stämning på stadion. Men i Finnkampen är det ju också alla kamper i varje gren som ger den där extra spänningen och stämningen – och då är alla i laget viktiga för vårt mål en dubbelseger!
     
     Sista Finnkampen för Michel – första för Tilde
     Två profiler som står på varsin sida av sin Finnkampskarriär är Michel Tornéus (svenska rekordhållaren) och Tilde Johansson (svenska juniorrekordhållaren). Finnkampen blir Michels trettonde och sista medan längdkollegan Tilde Johansson gör sin första. Hon kommer dessutom dubblera och springer även 100m häck.
     Totalt består truppen av 17 finnkampsdebutanter.
     Till uttagningssidan
     All information om Finnkampen hittar du på Finnkampen.se.
     /Gustav Orbring

Tredje raka Lag-USM-guldet för MAI vilket ingen förening lyckats med tidigare. Foto: Linus Boyer

Tredje raka Lag-USM-guldet för MAI vilket ingen förening lyckats med tidigare. Foto: Linus Boyer

Lag-USM: MAI vann jämnaste finalen

AUG
19

Upsala Friidrottsarena var platsen för årets Lag-USM-final som blev den hittills mest spännande i tävlingens 34-åriga historia och slutade med att Malmö AI och Tureberg stannade på samma poäng. Inför de två avslutande 4x100-stafetterna skilde bara tre poäng mellan MAI, arrangerande Upsala IF och Tureberg.
     Men så tog Turan en 11-poängare genom att vinna pojkstafetten där Upsala var sjua och MAI åtta.
     Inför tävlingens sista gren som var flickstafetten ledde Turan med fyra poäng före MAI som i sin tur var en halv före Upsala. MAI behövde alltså ha tre lag mellan sig och Tureberg och det kunde väl inte gå även om laget så när som på en löpare var identiskt med den kvartett som vann USM-guldet i maj?
     – Då var det väldigt nervöst och det räknades frenetiskt, berättar MAI:s lagledare Robin Åkesson.
     MAI-kvartetten Olivia Stridh, Nikki Anderberg, Milla Svanberg och Ida Staafgård gjorde allt rätt och vann på 47.27 medan Tureberg var trea i mål på 50.32. Men två lag i första heatet sprang snabbare så det blev fyra lag emellan och därmed stannade både MAI och Tureberg på 128 poäng. Det innebar att guldet gick till MAI tack vare fler grensegrar – fem mot tre. Segermarginalen är den minsta någonsin, 1986 och 1998 skilde en poäng när Heleneholm resp IF Göta triumferade.
     
     Bäst genom tiderna
     Guldet var MAI:s tredje i rad – något ingen annan klubb lyckats med tidigare – och åttonde totalt med vilket de är mesta mästare före IFK Växjö med fem. MAI tog nu fem grensegrar och alla kom på flicksidan – Ida Staafgård (200 m), Rebecka Krüeger (stav), Victoria Quainoo (kula och slägga) och 4x100-laget.
     – Riktigt kul att vinna och jag har haft förmånen att få vara med alla tre gångerna. Men det var nära att vi inte fått ihop lag p g a sjukdom och småskavanker. Som vanligt är det viktigt att påpeka att alla poäng räknas. Nils Nilsson Gott testade tresteg för första gången förra veckan och hoppade nu 12.09 vilket gav tre poäng. Och Una Ademovic testade 1500 m hinder för första gången och tog en poäng. En viktig poäng, säger Robin.
     – Vi har haft flera bra tränare de senaste åren som möjliggjort tre raka Lag-USM-segrar. Tränare som tar ansvar och byggt en struktur som jag hoppas vi får med oss även i framtiden. Det är en härlig stämning i truppen och jag vill också lyfta fram assisterande lagledaren Albert de Caprétz och tränarna Birgitta Svensson och Markus Mandl, säger Robin.
     För segerlaget väntade sedan en åtta timmar lång hemresa i minibussar och klockan hann bli över midnatt innan de var hemma.
     
     Riktigt bra 100 m-lopp
     Vid sidan om lagdramatiken noterades en rad bra individuella resultat. Ungdoms-OS-vinnaren på 400 m, Turebergs Emil Johansson vann utan att behöva gå för fullt och mötte en dryg timme senare Täbys Zion Eriksson på 100 m. Denne vann på 10.64 med Emil som tvåa på 10.75 och därmed blev ordningen densamma som på USM helgen före. Båda bara runt tiondelen från de personliga rekorden från Trollhättan.
     300 m häck vanns av ungdoms-OS-vinnaren på 400 m häck, Oskar Edlund från Täby, som förbättrade sitt svenska årsbästa med knappt två tiondelar till utmärkta 36.94. Bakom honom var ett år yngre Markus Moberg med 37.45 snuddande nära sitt eget svenska P16-årsbästa.
     Nytt svenskt årsbästa blev det även i tresteg tack vare Lidingös David Århammar som förbättrade sig med 16 centmeter till 14.14. Pers noterar man även för Lidingös spjutsegrare Robin Isaksson med 58.76.
     
     Starkt soloinsats av Tilde
     Dagens största segermarginal stod Växjös Tilde Axelsson Fröjdenlund för på 1500 m hinder som hon vann med 20 sekunder på 5:01.83. Det innebar pers med åtta sekunder och bara fem från Julia Svennblad svenska årsbästa i F17. 200 m vanns av MAI:s Ida Staafgård på personliga rekordet 25.40 som endast var tiondelen från det svenska årsbästat i F16.
     MAI:s segerlag (bilden ovan). Stående fr v Ida Staafgård (200 m och stafett), Victoria Quainoo (kula och slägga), Elias Hedner (100 m och stafett), Adam Svensson (höjd), Una Ademovic (1500 m hinder), Nils Nilsson Gott (tresteg och stafett), Andreas Jönsson (400 m och stafett), Modou Lamin Bah (3000 m), Joseph Lindvall (300 m häck och stafett) och Emilia Mandl (längd och 800 m).
     Knästående Rebecka Krüeger (stav), Nikki Anderberg (stafett), Milla Svanberg (300 m häck och stafett), Olivia Stridh (stafett) och Andreas Henriksson (diskus). På bilden saknas Mattis Kinman (spjut).
     Resultat Lag-USM
     /Jonas Hedman

Suverän seger på 3000 m hinder på lördagen och 5000 m på söndagen (bilden) för Omar Nuur.

Suverän seger på 3000 m hinder på lördagen och 5000 m på söndagen (bilden) för Omar Nuur.
Foto: Deca Text & Bild

NJLK: Tredjeplatser i båda kamperna

AUG
18

Nordiska juniorlandskampen i norska Kristiansand slutade med tredjeplatser för både pojk- och flicklaget sedan Finland vunnit med betryggande 27 poäng på manliga sidan och Norge med 5.5 för flickor.
     För pojkarna resulterade söndagen i två 1:a-, två 2:a- och fyra 3:e-platser där segrarna togs av Växjös Omar Nuur på 5000 m och Faluns Ragnar Carlsson i slägga. Omar följde upp hindersegern från lördagen på bästa sätt och blev därmed en av två manliga individuella dubbelvinnare där den andra var Norges Henrik Flåtnes (längd och tresteg).
     På 5000 m satte Eskilstunas Emil Millán de la Oliva upp bra fart från start med 2:49 på första kilometern med Omar närmast och drog ända till sista kilometern. Då gick Omar fram och var helt överlägsen på slutvarvet fram till seger med tre sekunder på 14:17.11. Tiden var personligt rekord med 17 sekunder medan Emil slutade fyra på nästperset 14:22.
     
     Andra raka för Ragnar
     I slägga gjorde Ragnar Carlsson årets fjärde tävlingen och förbättrade även årsbästat för fjärde gången. Med 73.89 försvarade han segern från Hvidovre i fjol och var 2.5 meter före Finlands Oskari Lahtinen.
     I stav slutade Märstas Simon Thor tvåa och klarade med 5.02 för första gången dröm-5 utomhus (5.05 inomhus i vintras). Andraplats blev det även för Hässelbys Carl af Forselles i längd som hoppade längre och längre för nästan varje omgång. Två gånger överträffade han sitt färska pers 7.30 även om det blåste för mycket. Detta med 7.39 i fjärde och 7.51 i femte som bara var en centimeter från segern.
     Bakom dem blev det tredjeplatser för Johan Claeson på 400 m häck (52.80), Erik Johansson i längd (7.43w), Ivar Moisander i slägga (67.86) samt för 4x400-laget.
     Poäng P19: 1) FIN 212; 2) NOR 185; 3) SWE 179; 4) DEN/ISL 121.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Ny fyra på F19-listan genom tiderna på 3000 m hinder – Emilia Lillemo.

Ny fyra på F19-listan genom tiderna på 3000 m hinder – Emilia Lillemo.
Foto: Deca Text & Bild

NJLK: Suverän soloseger för Emilia

AUG
18

Söndagens tävlingar i Nordiska juniorlandskampen i Kristiansand resulterade i en suverän seger på 3000 m hinder för Täbys Emilia Lillemo. Hon tog ledningen från start och höll farten bra hela vägen till en 22 sekunder stor seger på 10:21.09 – personbästa med knappt två sekunder. Det innebar att hon nu är vår fjärde snabbaste F19-tjej genom tiderna.
     På 200 m var MAI:s Wilma Rosenquist med 24.57 tvåa, bara 14 hundradelar från segern i ett lopp som vanns av Norges Henriette Jæger. Utöver det blev det ytterligare en topp-3-placering tack vare Skellefteås Cornelia Nilsson som var trea i tresteg. I andra omgången överträffade hon med 12.32 sitt utomhuspers med 23 centimeter och totalperset med tre men i för mycket medvind. Det följdes av 12.38 i godkänd vind och ett ännu längre i sista som dock var övertramp. Fram till andraplatsen fattades en enda centimeter och till segern dryga decimetern.
     
     Pers för Linn och Kajsa
     Riktigt glada var även höjdhopparna Linn Hertz Saebbö och Huddinges Kajsa Engblom som båda satte personligt rekord med 1.70 som femma resp sexa.
     Noterbart är att Sverige och Finland enbart ställer upp med 18–19-åringar medan Norge och Danmark/Island även har yngre med i laget och även dubblerar i en större utsträckning. Det märktes på bl a 100, 200, 800 och längd där det blev norska grensegrar av tjejer yngre än 18 år.
     Poäng F19: 1) NOR 204; 2) FIN 198.5; 3) SWE 148.5; 4) DEN/ISL 134.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Medaljtrion i Falun med vinnaren Fredrik Samuelsson i mitten, t v tvåan Andreas Gustafsson och trean Rasmus Elfgaard.

Medaljtrion i Falun med vinnaren Fredrik Samuelsson i mitten, t v tvåan Andreas Gustafsson och trean Rasmus Elfgaard.

Fjärde mångkampstiteln för Fredrik

AUG
18

Andra dagen av mångkamps-SM i Falun bjöd på helt okej väder med 18-talet grader och uppehåll. Tiokampen slutade med en över fyrahundra poäng stor seger för Hässelbys Fredrik Samuelsson som blev mästare för fjärde gången. Söndagen resulterade i 14.62 på 110 m häck, 43.79 i diskus, 4.71 i stav, 57.73 i spjut och 4:57.93 på 1500 m vilket gav 7.873 poäng – det bästa SM-resultat på 21 år och den sjätte bästa serien genom tiderna i en SM-tävling.
     Fredrik var dock inte nöjd eftersom målet var att klara VM-kvalgränsen 8.200 poäng.
     – Jag är glad över guldet – mitt åttonde totalt om man även räknar inomhus – men målet var VM-kvalgränsen även om jag visste att det skulle bli tufft. Häckloppet var okej men jag hade hoppats på mer i diskus och då gick luften ur mig lite, säger Fredrik.
     – I stav tog jag 4.71 och stod sedan över 4.81 eftersom jag behövde 4.91 för att ha en chans på kvalgränsen men det gick inte. 57.73 i spjut var stabilt men sedan nöjde jag mig med 4:57 på 1500 m.
     – För att nå åttatusen poäng hade jag behövt 4:37 som kunde ha gått, för 8000-serier samlar jag gärna på mig. Men nu fanns inte motivationen där helt enkelt.
     Besked om det blir någon VM-start för Fredrik lär dröja tills kvalperioden tar slut den 6 september. I nuläget är Fredrik 22:a på listan med sina 8.165 från Götzis i fjol och de 24:a bästa kvalar in så det blir en spännande väntan.
     – IAAF har bantat ner antalet platser i VM och OS från 32 till 24 vilket gör det än svårare att komma med. Dessutom är det oklara besked om världsdelsmästare är direktkvalade eller inte.
     
     Ny stabil serie av Andreas
     Silvret i Falun tog Andreas Gustafsson som har Lugnets IP som hemmaplan. Med 7.437 gjorde sin fjärde serie över sjutusenfyrahundra för året och var bara 74 p från perset från U23-EM i Gävle. När säsongen började var hans personliga rekord 7.298 så han har verkligen höjt både topp- och lägstanivån. Medaljen var hans tredje raka och han har nu en av varje valör.
     Trea slutade Rasmus Elfgaard som fick ett fint lyft i Lag-EM i början på juli då han med 7.017 för första gången tog sig över sjutusen poäng. Nu stannade han på 6.676 och tog sin första SM-medalj.
     Anm.: Bara två man har nått en högre SM-poäng än Fredrik Samuelssons 7.873 – Sten Ekberg och Henrik Dagård. Sten 8.246 ’92 (mästerskapsrekordet) och 8.015 ’90 samt Henrik 7.960 ’90, 7.919 ’98 och 7.884 ’89.
     Resultat SM mångkamp
     /Jonas Hedman

Medaljörerna med vinnaren Bianca Salming i mitten, tvåan Amanda Holmberg, t v, och trean Jonna Lindéen. Foto: Maria Samuelsson

Medaljörerna med vinnaren Bianca Salming i mitten, tvåan Amanda Holmberg, t v, och trean Jonna Lindéen. Foto: Maria Samuelsson

Nytt SM-guld för Bianca Salming

AUG
18

Mångkamps-SM i Falun resulterade i tredje sjukampsguldet för Turebergs Bianca Salming som utan att hitta flytet vann med 175 poäng på 5.610. Efter bl a 1.85 i höjd och personliga rekordet 14.22 i kula på lördagen följde 5.25 i längd, 42.58 i spjut och 2:16.65 på 800 m på söndagen.
     – Totalpoäng är jag inte nöjd med men höjd och framför perset i kula är bra. I längd hade jag två långa hopp som var knappa övertramp och så blev det bara 5.25 i sista. När man trampar över flyttar man tillbaka ansatsen och då blev det plötsligt vindstilla och då missade jag plankan helt. Men så är det ibland, säger Bianca.
     Hon har i sommar höjt det personliga rekordet i spjut med 3.5 meter till 50.26 och var aktuell för Finnkampen i den grenen. Men så blir det inte utan finnkampsdebuten sker istället i höjd.
     – Det ska bli jättekul! Och att hoppa på Stockholms Stadion är verkligen något jag gillar.
     Efter Finnkampen väntar Friidrotts-SM i Karlstad där det troligen blir höjd och spjut och sedan eventuellt också JSM i sjukamp i Varberg.
     
     Pers av Amanda och Jonna
     Upsalas Lovisa Östervall bröt efter efter andra grenen höjd vilket resulterade i att silvret gick till Lidköpings Amanda Holmberg som förbättrade sitt ett år gamla personliga rekord med 221 poäng till 5.435. Medaljen var hennes första i sjukamp och andra totalt efter brons på 400 m häck i Eskilstuna i fjol.
     Även bronsmedaljören Jonna Lindéen från Kalmar SK satte personbästa genom att samla ihop 4.967. Detta efter pers i kula på lördagen och alla tre grenarna på söndagen. SM-medaljen är hennes första och hon blev nu andra kvinna genom tiderna i Kalmar SK att ta SM-medalj. De första var Hanna-Mia Persson som tog sex medaljer i stav åren 1999–2005.
     Resultat SM sjukamp
     /Jonas Hedman

Michaela Meijer blev dagens bästa svensk med en femteplats.

Michaela Meijer blev dagens bästa svensk med en femteplats.
Foto: Deca Text & Bild

DL: Svåra väderförhållanden ställde
till det för svenskarna i Birmingham

AUG
18

Under söndagseftermiddagen tävlade svenskkvartetten Michaela Meijer, Angelica Bengtsson, Kalle Berglund och Andreas Kramer tätt inpå varandra i Diamond League-galan i Birmingham.
     Den enda riktiga Diamond League-gren för dagen som var intressant med svenska ögon var damernas stavhopp. Det skulle visa sig bli svåra väderförhållanden för duon Meijer-Bengtsson, och de andra stavhopparna - med väldigt stark vind.
     Michaela började dock optimistiskt med två nollor i protokollet på 4.40 respektive 4.55. Men på 4.65 tog det stopp, och Örgryte-hopparen slutade femma. Vid hennes sista försök på höjden var vinden så kraftig att hon aldrig inledde ansatsen, utan istället tickade klockan ner på noll när hon försökte vänta in vinden - och hoppet genomfördes aldrig.
     Angelica fick problem redan på sin ingångshöjd 4.40 med en rivning, två rivningar sedan på 4.55 och även för henne tog det slut på 4.65. En kvaltävling återstår nu i kampen om en finalplats i Diamond League.
     
     Långsammare för "Rekord-Kalle" i dag
     Blott två dagar efter svenska rekordloppet i Göteborg var Kalle Berglund tillbaka på banan för 1500m i Birmingham, dock utan Diamond League-status för dagen. Svåra vindförhållanden även där, och det var inga jättetider att prata om i mål. Kalle slutade på 14:e plats med tiden 3:45.35.
     Andreas Kramer var dagens sista svensk, och slutade nia i 800m-loppet på 1:47.60.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Fabian Delryd tillbaka på banan

Tangerat svenskt årsbästa i 
<br/>säsongsdebuten.
AUG
17

Uppsala-spelen fungerar som observationstävling inför Finnkampen i flera grenar vilket gjorde att flera av våra bästa sökt sig till Uppsala Friidrottsarena. Andra dagens tävlingar innehöll bl a en comeback av Täbys Fabian Delryd som gjorde sin första tävling på fem månader och klarade 2.16. Detta i andra försöket innan det tog stopp på 2.20.
     • På 200 m noterade Irene Ekelund 23.51w i aningen för stark medvind (+2.1) och besegrade både Matilda Hellqvist (23.86w) och Elin Östlund (24.21w). I manliga A-finalen vann Felix Svensson med fyra tiondelar på nya årsbästat 21.21.
     • Fredrick Ekholm vann 110 m häck på 13.93w i +3.0 och var med det hundradelen före MAI:s Anton Levin.
     /Jonas Hedman

Personligt rekord med sex centimeter för Malin Marmbrandt.

Personligt rekord med sex centimeter för Malin Marmbrandt.

Malin Marmbrandt 7:a alltime

AUG
17

På hög höjd i spanska Sierra Nevada förbättrade Västerås Malin Marmbrandt på lördagen sitt två år gamla personliga rekord i längd med sex centimeter till 6.58 trots en motvind på 1.0 m/s. Därmed avancerade hon från nionde till sjunde plats på den svenska genom-tiderna-listan.
     – Jag är nöjd med tävlingen. Lite otur med vindarna, annars kändes det toppenbra i kroppen. Jag hade 6.46 i -3.1 i andra omgången och då kände jag att idag blir det pers bara jag träffar plankan och får lite medvind, och så blev det, säger Malin som hade 6–7 centimeter kvar på plankan i rekordhoppet.
     Spanien är verkligen Malins favoritland för där har hon gjort fem av sina sex bästa tävlingar. Även förra personliga rekordet på 6.52 är noterat på samma arena och det var även där som Michel Tornéus satte det gällande svenska rekordet med 8.44 för tre år sedan.
     I manliga längdtävlingen förbättrade Andreas Otterling sitt sex veckor gamla årsbästa med 11 centimeter till 7.86 och förstärkte sin tredjeplats i den svenska årsstatistiken.
     En som sannolikt var ännu gladare än Malin var Norges Ingar Kiplesund som hade tre hopp över åtta meter och med 8.10 förbättrade det 46 år gamla nationsrekordet med åtta centimeter. Det gamla hade Kristen Fløgstad på 8.02 satt 1973.
     /Jonas Hedman

Benjamin Tinglöf snuddade vid sitt personliga rekord i segerloppet på 110 m häck.

Benjamin Tinglöf snuddade vid sitt personliga rekord i segerloppet på 110 m häck.
Foto: Deca Text & Bild

NJLK: Fyra blågula grensegrar

AUG
17

Höjdpunkten under första dagen av Nordiska juniorlandskampen i norska Kristiansand var Caisa-Marie Lindfors seger i diskus på svenska juniorrekordet 55.46. Annars var det pojkarna som lyckades bästa med tre grensegrar.
     På 110 m häck rusade Ärlas Benjamin Tinglöf till seger på ytterbanan där han med 14.16 bara var sex hundradelar från pers trots en motvind på 2.7 m/s. Lördagens mest överlägsna svenska seger kom på 3000 m hinder där U20-EM-silvermedaljören från Borås, Omar Nuur, sololöpte från första till sista till steget och vann med nästan 20 sekunder på 9:06.16, bara åtta sekunder från pers.
     I kula hade Kvilles Arvid Mägi Theorin tävlingens två längsta stötar med 17.84 i topp och vann med en knapp halvmeter. Till det personliga rekordet fattades bara 17 centimeter.
     I höjdkurvan var det en härlig stämning vilket Upsalas Oliver Ericsson och mångkamparen Emil Uhlin bidrog till genom att båda sätta dubbla pers och klara 2.10. Det räckte till tredje- resp fjärde plats. Pers för båda svenskarna blev det även i spjut där Hellas Carl Widenholm (trea på 67.65) och Otto Sundell (fyra på 64.05) utnyttjade den fina medvinden på ett bra sätt.
     Ställning P19: 1) FIN 110; 2) SWE 95; 3) DEN/ISL 76; 4) NOR 71.
     
     Tufft för tjejerna
     Vädermässigt bjöde första dagen på både sol och regn.
     I flickmatchen blev det vid sidan av Caisa-Marie Lindfors diskusseger som bäst en 2:a- och fem 3:e-platser. På grund av regnet beslöt man att köra stav inomhus och körde iväg deltagarna till friidrottshallen i Grimstad fem mil från Kristiansand. Där slutade Helsingborgs Gabriella Jönsson tvåa på 4.02 och Täbys Alva Sundin trea på 3.92.
     En av dagens största personliga rekordförbättringar stod AIK:s Vera Sjöberg för när hon hängde med täten nästan hela vägen och belönades med en tredjeplats på 9:37.77, hela 13 sekunder bättre än hennes tidigare bästa.
     Bra sprang även Ängelholms Ellinor Aurell som nådde samma placering på 1500 m där hon med 4:35.89 bara var 1.4 sekunder från segern. Resterande tredjeplatser tog Jennifer Andersson i slägga (54.67) och Lovisa Karlsson i längd (5.99).
     Ställning F19: 1) NOR 115; 2) FIN 104; 3) SWE 77; 4) DEN/ISL 74.
     Resultat dag 1
     Lagpoängen
     Svenska truppen
     Webbsändningen
     /Jonas Hedman

Fredrik Samuelssons förstadag i tiokampen innehöll nytt personligt rekord i kula.

Fredrik Samuelssons förstadag i tiokampen innehöll nytt personligt rekord i kula.
Foto: Deca Text & Bild

Mångkamps-SM: Fredrik och Bianca övernattar i ledning

AUG
17

Första dagen i Falun bjöd på okej väder inledningsvis med 17-18 grader och sol innan det mulnade, temperaturen sjönk några grader och det började blåsa en del till tiokampens femte gren 400 m. Leder efter första dagen gör Hässelbys Fredrik Samuelsson i tiokampen och Turebergs Bianca Salming i sjukampen och båda har kopplat stadiga grepp inför söndagen.
     Fredrik leder med hela 404 poäng efter 11.14 på 100 m, 7.44 i längd, personliga rekordet 14.93 i kula, 2.00 i höjd och 50.34 på 400 m. Kulresultatet var totalpers med 24 cm och utomhuspers med 37.
     – 100 och 400 m var inte så bra men 7.44 i längd med bara tån på plankan motsvarar runt 7.60 i effektiv hopplängd. Kulresultatet var dagens höjdpunkt och innebar 30 pluspoäng jämfört med årsbästaserien på 8.022 från Götzis i maj, säger coach Janne Samuelsson.
     Fredrik har 4.137 poäng efter fem grenar men det blir tufft att nå VM-kvalgränsen på 8.200. Men inget är omöjligt och med en bra start på 110 m häck imorgon förmiddag vet man aldrig.
     Tvåa ligger Faluns Andreas Gustafsson och trea Rasmus Elfgaard från Athletics 24Seven SK i Växjö.
     
     Bianca slog tre år gammalt pers
     I den kvinnliga sjukampen tog Bianca Salming ledningen efter andra grenen höjd där hon var illa ute på 1.79 som hon tog i tredje men klarade sedan 1.85 och var ytterst nära i sista på 1.88.
     Tredje grenen kula resulterade i 14.22 i sista stöten vilket var totalpers med 12 centimeter och en förbättring med 15 cm av det tre år gamla personliga rekordet satt på mångkamps-SM i just Falun.
     Upsalas Lovisa Östervall bröt efter andra grenen höjd och inför andra dagen leder Bianca med 222 p före Lidköpings Amanda Holmberg. Hon filade ner sitt 200 m-pers med fyra hundradelar till 25.64 och nådde persnära 11.58 i kula.
     Resultat mångkamp-SM dag 1
     /Jonas Hedman

Nytt svenskt juniorrekord

I Nordiska juniorlandskampen i norska Kristiansand vann Upsalas Caisa-Marie Lindfors diskus på 55.46 som är nytt svenskt juniorrekord. Resultatet är e...

Kalle Berglund klar för Doha

Publiken i Göteborg fick uppleva ett imponerande rekordlopp av Kalle Berglund på fredagskvällen när han sprang 1500m på 3:34.89 och för andra gången p...

FGP: Ännu ett pers för Sara

I kvinnliga 3000 m-loppet i Göteborg utnyttjade Sävedalens Sara Christiansson fördelen av hemmaplan med att sänka sitt personliga rekord med åtta seku...

FGP: Simons hittills bästa på hinder

De svenska höjdpunkterna på Folksam GP-galan i Göteborg var segrarna för Kalle Berglund på 1500 m på svenska rekordet 3:34.89, Armand Duplantis 5.90 i...

Nytt rekord igen av Kalle Berglund – tre svenskar under 3:40

Tre gånger har han satt svenskt rekord i år och i Göteborg GP på fredagskvällen kom det fjärde då Kalle Berglund med 3:34.89 sänkte sin egen två vecko...

FGP: Suverän seger av Armand Duplantis – testade 6 meter

På presskonferensen till Göteborg GP visade det sig att Armand ”Mondo” Duplantis hade bra koll på arenarekordet på Slottsskogsvallen – Patrik Kristian...

FGP: Härlig comeback av Thobias

Två månader efter den olyckliga knäskadan i Hengelo var Thobias Montler tillbaka på längdansatsbanan och gjorde det riktigt bra. För efter 7.97 i andr...

FGP: Utmärkt kulserie av Wictor

MAI:s U23-EM-bronsmedaljör Wictor Petersson hade fyra stötar över 20 meter med 20.43 i topp. Därmed slutade han tvåa, bara 25 cm bakom färske 21.48-ki...

Glödhet tävlingshelg väntar

Om du inte har några planer i helgen, boka då upp dig på valfri friidrottstävling. Det väntar nämligen dubbla SM (i mångkamp och för veteraner), Folks...

Yolanda klar för VM
och viktig Finnkampsdubbel

Efter torsdagens 4:05.18-lopp i Polen har förbundskapten Karin Torneklint nu gett klartecken till Yolanda Ngarambe om en plats till VM i Doha på 1500m...

Fler nyheter